Foto:Profimedia.rs

"Posle šest meseci, idete kući i dobijate pomilovanje. Ne postoje mogućnosti za povratak u zatvor.Imate pet minuta da odlučite".

Snimci su loši, ali prikazuju jasnu ponudu stotinama zatvorenika u ruskim zatvorima. Ako prežive šest meseci boreći sa Vagnerom u Ukrajini, biće slobodni ljudi. Bio je to septembar 2022. godine. Video prikazuje lidera paravojne formacije, Jevgenija Prigozhin. Ovo je prvi snimak koji potvrđuje novu strategiju zapošljavanja grupe. Procenjuje se da je u njihovoj šemi bilo oko 50.000 boraca u Ukrajini.

Preko sedam meseci nakon početka regrutovanja zatvora, video snimci ljudi koji su uz Vagner odslužili svoje kazne, počinju da se pojavljuju.

Među njima su nasilni zločinci koji su izašli na slobodu zahvaljujući predsedničkoj uredbi.

Korišćenjem društvenih medija i sudskih dokumenata, Skaj njuz otkriva ono što se zna o Vagnerovoj šemi zapošljavanja i istražuje priče o nasilnim prestupnicima koji su sad dobili status „heroja“.

„Samo sam zahvalan da su mi dali ovu priliku“, kaže jedan čovek.

„Ne samo se borite za nešto. Borite se za svoju decu i, naravno, za svoje porodice za novac.“

Ovaj čovek je jedan od nekoliko bivših zatvorenika koji je pokazao da izražava zahvalnost Vagner Grupi u januaru.

Na platformi su od 5. januara podeljena četiri izveštaja o povratku osuđenika nakon njihove službe u Ukrajini.

Novinari iz ruskog nezavisnog medija Verstka identifikovali su čoveka kao Kirila Neglina iz grada Segheze u ruskom dalekom severu.

Na društvenim mrežama se može naći fotografija Neglina sa malim detom i ženom za koju se pretpostavlja da mu je partnerka. Opis njegovog profila kaže: „Volim svoju porodicu“.

Međutim, sudski dokumenti oslikavaju daleko mračniju sliku o ovom čoveku.

Pre nego što se pridružio Vagneru, Negli je služio 12-godišnju kazne za zločine, uključujući i nasilje u porodici. Kako se navodi, zabeležna su dva napada posle kojih je njegova žena završila u bolnici sa povredama opasnim po život.

Na sudu je njegova supruga opisala koliko je Neglin govori da će je ubiti tokom incidenta, što je Neglin ponovio i prilikom suđenja.

„Koliku mi sud odreti kaznu, toliko je njoj ostalo života“, rekao je.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia; Madeleine Kelly / SOPA Images/profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia;

Na suđenju je njegova supruga objasnila kako su se poznavali od detinjstva, opisujući ga kao „nasilnika“. Kasnije su se venčali i njihova veza ostala je stabilna sve dok Neglin nije počeo da pije.

Prema svedočenju njegove žene, on je umeo da popije i pola flaše votke, a onda bi postao nasilan i tukao bi je pred detetom. Ona ga je molila da prestane.

Kada se napad završio, pozvala je majku u pomoć i na kraju je otišla u seoski dom njegove majke. Neglin ju je pratio, a kada ga je pitala hoće li biti bezbedna zapretio joj je.

Njeno svedočenje je detaljno opisalo kako ju je potom ponovo tukao, gazivši je cipelama. Kasnije je primljena u bolnicu, gde su lekari procenili da su njene povrede bile toliko teške da su bili primorani da joj uklone slezinu.

Tokom suđenja, Neglinova supruga je prvobitno povukla svoje svedočenje pre nego što ga je kasnije potvrdila, opisujući kako se uplašila da bi je Neglin sledeći put „mogao jednostavno ubiti“.

Za krivično delo osuđen je na pet godina i tri meseca. U kombinaciji sa ranijom osudom za pokušaj trgovine drogom, dobio je ukupno preko 12 godina. Neglin je samo jedan od bivših zatvorenika koji su se vratili u Rusiju nakon ugovora sa Vagnerom.

Grupa za prava zatvorenika „Rusija iza rešetaka“ procenjuje da bi oko 200 regrutovanih kroz šemu Vagner grupe sada moglo da se vrati. Broj je mali u poređenju sa procenjenim brojem regruta. Smatra se da je mnogo hiljada ubijeno na bojnom polju ili se vodi kao nestalo.

Oni koji prežive, međutim, navodno dobijaju zvaničnu dokumentaciju koja ih oslobađa od zatvorske kazne. Kako sve više i više osuđenika bude stiglo do isteka ugovorenih šest meseci, hiljade bi – u teoriji – mogle da dobiju pomilovanje.

Šta znamo o sporazumima o pomilovanju?

Detalji ovog aranžmana su uglavnom nepoznati.

Pošto ruski parlament nije proglasio amnestiju za regrute zatvorenika, jedini način da budu oslobođeni je da ih sam predsednik pomiluje. Takve situacije su obično retke: na sajtu Kremlja piše da je samo šest izdato 2021.godine.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Krajem januara, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su pomilovanja tajna.

„Ali mogu da potvrdim da ceo postupak pomilovanja striktno prati ruske zakone“, rekao je on novinarima.

Međutim, jedan video koji je objavio RIA FAN u oktobru 2022. pokazuje nam uvid u dokumentaciju za koju se kaže da je data zatvorenicima koji su služili sa Vagnerom.

U njemu se ranjenim vojnicima dostavljaju, kako se navodi u izveštaju, orden za hrabrost, spomen-znak za ranjavanje, pismo Ministarstva odbrane i dokumenti o pomilovanju.

Čini se da jedna potvrda potvrđuje prijem medalje časti za jednog od boraca, koju je potpisao predsednik Vladimir Putin.

Ovaj skrinšot ekrana, koji je objavio Skaj njuz, prikazuje još jedan od dokumenata. Teško je razabrati jer je većina teksta zamagljena. Međutim, u njemu se navodi da se primalac pomiluje „Ukazom predsednika“.

Navedeni datumi sugerišu da je ova osoba oslobođena zatvora 6. jula 2022. godine – što bi bilo pre nego što je krenula da se bori u Ukrajini.

Lista predsedničkih dekreta na sajtu Kremlja izgleda potvrđuje komentare gospodina Peskova: otprilike u to vreme ne postoje javno obelodanjeni dekreti koji se odnose na pomilovanje zatvorenika.

Međutim, i javne i tajne uredbe su numerisane na isti način. Oni koji su javni su navedeni na mreži uzastopnim redosledom, što znači da je moguće utvrditi kada su izdate tajne uredbe tako što ćete identifikovati praznine na listi.

Čini se da su četiri tajna dekreta potpisana između 5. i 8. jula, navodi se na sajtu. Skaj njuz nije mogao nezavisno da potvrdi istinitost dokumenata na snimku.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Podeljena mišljenja

Snimak takođe otkriva identitet još jednog bivšeg zatvorenika, Stanislava Bogdanova, čiji slučaj otkriva kako povratak ovih osuđenika koji su postali vojnici može da podeli javno mnjenje.

U razgovoru za RIA FAN, povređeni borac je opisao kako mu je Vagner dao „drugi život“.

Bogdanov je služio 23-godišnju kaznu nakon što je osuđen za „ubistvo sa posebnom svireposti” i pljačku nakon što je na smrt pretukao sudiju 2012. godine.

Sudski dokumenti opisuju kako je Bogdanov udario Sergeja Žiganova metalnim žaračem više od 40 puta, pretresajući njegovu kuću u potrazi za vrednim predmetima kao što su električni alati i bankovne kartice između udaraca.

Bogdanov u svom intervjuu opisuje kako namerava da se ponovo pridruži grupi plaćenika uprkos povredi.

Prema Olgi Romanovoj, šefici „Rusije iza rešetaka“, skoro svi koji dođu do kraja šestomesečnog ugovora sa Vagnerom vraćaju se da se bore za grupu plaćenika. Većina će to učiniti dobrovoljno, iako ona kaže da je moguće da su neki pod pritiskom da to učine.

Stoga je nejasno u kojoj meri ova pomilovanja daju slobodu bivšim zatvorenicima. Bogdanov u svom intervjuu opisuje kako mu je ostalo 13 godina kazne kada ga je Vagner regrutovao.

„Bili ste prestupnik, kako kažu, ali sada ste ratni heroj“, odgovara Prigožin. Na društvenim mrežama, međutim, odgovor na mogući povratak Bogdanova nije bio tako jednostavan. Ova nelagodnost nije rezervisana samo za bivše zatvorenike koji su preživeli krvavu borbu u Donbasu.

U selu Žireken na dalekom istoku Rusije, stanovnici su podneli žalbu nakon što je bivši zatvorenik koji je samo dve godine ranije osuđen za ubistvo trebalo da dobije vojnu sahranu.

Foto:Profimedia.rs

„Pola sela kaže: ’Hoćemo li sad od ubica praviti heroje?’ a polovina kaže da je krvlju iskupio svoje grehe. Razumemo da ovu osobu samo treba ispratiti“, rekla je lokalnim novinarima starešina seoskog naselja Alena Kogodeeva.

Međutim, Olga Romanova iz „Rusije iza rešetaka“ kaže da će većina onih koji se vraćaju biti primljeni kao heroji.

„Niko ne pita za mišljenje žrtava. Šokirani smo bezakonjem koje se dešava i verujemo da će to imati dugoročne tragične posledice, uključujući višegodišnji rasprostranjeni pravni nihilizam“, rekla je ona za Skaj njuz.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li će ruski zatvorenici nastaviti da se bore u Ukrajini? Od 9. februara, g. Prigožin je najavio da će Vagnerovo regrutovanje zatvorenika u potpunosti prestati.

U nedeljama nakon toga, Putinov saveznik je optužio rusko Ministarstvo odbrane da „pokušava da uništi“ Vagner zaustavljanjem isporuke municije u činu koji je opisao kao „izdaju“.

Postoje i izveštaji da je rusko Ministarstvo odbrane sada takođe počelo da regrutuje zatvorenike. „Rusija iza rešetaka“, međutim, kaže da je ovo bilo selektivnije i da je dozvoljeno novim zakonom koji omogućava da se bore oni sa trenutnim krivičnim dosijeom.

Budućnost zatvorenika u Vagneru, stoga, ostaje nejasna.

Međutim, Aditia Parek, istraživački analitičar u odbrambenoj obaveštajnoj kompaniji Džejns, upozorava da ono što je objavljeno na kanalima gospodina Prigožina možda ne odražava uvek stvarnost.

„S obzirom na to da je Prigožin deo sumnjivog aparata Kremlja, malo pogrešno usmerenje mu nije van granica“, rekao je on za Skaj njuz.

„Ne bi me iznenadilo da se regrutovanje zatvorenika od strane Vagnera i dalje nastavi.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar