Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO; EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs; Logo;

U noći između ponedeljka i utorka, na teritoriji ruskog pograničnog grada Belgoroda, dogodio se najžešći napad dronovima od početka invazije na Ukrajinu. Spekuliše se da iza napada stoje Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RDK), diverzantske, partizanske jedinice koje su nastale na teritoriji ove dažve, ali su protiv Kremlja i samog Vladimira Putina. Ipak, Kijev, i ovog, kao i svih ostalih puta nije stao iza njihovih akcija, dok Moskva tvrdi da su apsolutno svi udari na ovaj pogranični grad izvedeni "pod ukrajinskom palicom".

Naime, guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je objavio da je u toku „protivteroristička operacija“, kao i da ministarstvo odbrane i bezbednosne službe i dalje „čiste“ teritoriju na granici s Ukrajinom.

Kako kaže, moguće je da se žestoki napadi ponove u narednim danima i apeluje na građane distrikta Grajvoron, koji su privremeno napustili svoje domove da se ne vraćaju kući.

U nizu objava na Telegramu kasno juče i rano jutros Gladkov je rekao da su dve kuće pogođene bespilotnim letelicama u gradu Grajvoronu – mestu ranijeg napada za koji su odgovornost preuzeli proukrajinski ruski dobrovoljci.

„Kuće su se zapalile nakon što su eksplozivne naprave ispuštene iz UAV-a“, rekao je Gladkov i dodao da su eksplozivne naprave bačene iz dronova na upravnu zgradu i kuću u selu Borisovka u dva odvojena napada.

Takođe, ruske snage su se, prema navodima Moskve, sukobile s partizanima na najmanje tri lokacije u Belgorodu.

Zbog toga su ruski zvaničnici hitno evakuisali i skladište nuklearne municije Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin obavešten i da je u toku rad na isterivanju „sabotera“, koji rade pod kontrolom Kijeva.

Ipak, Ukrajina demantuje ove navode i naglašava da nikada nije imala bilo kakvu komunikaciju sa ovim korpusima, iako se u javnosti više puta spekulisalo o tome da ove jedinice sve „diverzantske operacije“ obavljaju po nalogu Kijeva.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Ko su oni?

Za konkretno ovaj napad, odgovornost je preuzela Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi da oslobodi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdi da je prešla granicu i osvojila naselje Kozinka te poslala svoje snage u grad Grajvoron u ruskoj regiji Belgorod. Inače, središte ove militantne grupe se ne nalazi u Rusiji, već u Ukrajini.

Foto: Freedom of Russia Legion

Pored bivših vojnika, legiju čine i Rusi koji su putovali u Ukrajinu zajedno sa drugim strancima da se bore sa ukrajinskom vojskom u mesecima nakon invazije. To je jedna od mnogih jedinica – od Gruzijaca do Belorusa – koji deluju kao deo Međunarodne legije za odbranu Ukrajine, a koju je inače osnovao Kijev na početku rata.

U onome što je opisano kao „manifest“, legija se u aprilu prošle godine obavezala da će se boriti za „novu Rusiju“ i da će se otarasiti „diktatorskog režima predsednika Rusije Vladimira Putina“.

Vojnici u jedinici koriste belo-plavo-belu zastavu koja je postala popularan simbol ruskog antiratnog pokreta. Arni, koji je govorio za Moskov tajms je rekao da je odlučio da se pridruži legiji da bi se borio „za svetlu stranu“. Jedna od najstrože čuvanih tajni legije je njena veličina sa procenama da okuplja preko 1.000 vojnika.

Foto: Freedom of Russia Legion

Aktivni su i na društvenim mrežama na kojima imaju više od 94.000 pratilaca. Grupa je u jednom snimku tvrdila da ima pristalice širom Rusije koji pomažu u širenju informacija o tome kako postati član.

RDK- Rusi koji nisu Rusi

Takođe, spekuliše se i da je u granatiranju Belgoroda, učestvovao i Ruski dobrovoljački korpus (RDK).

Korpus se uglavnom sastoji od profesionalnih boraca iz raznih ukrajinskih oružanih formacija sa ruskim pasošima. Formiran je u avgustu 2022. godine od strane ruskih državljana koji su emigrirali u Ukrajinu. Nastrojeni su kranje desničarski.

Pročitajte još:

Članovi se identifikuju kao etnički Rusi i napominju da je njihov korpus formiran prvenstveno na osnovu etničke pripadnosti.

„Mi smo Rusi, ali nismo Rusi“, navode u jednom od postova na Telegram kanalu.

Jedan od najvažnijih principa RDK je „princip nepopustljivosti“, odnosno odbacivanje bilo kakvog oblika saradnje sa aktuelnom ruskom vlašću koju nazivaju „naslednicom sovjetskog režima“.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi