Olenivka Foto: PA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES, REUTERS/Alexander Ermochenko

Guverner ruske Belgorodske oblasti jutros je rekao da je u toku "protivteroristička operacija" u tom regionu, kao i da ministarstvo odbrane i bezbednosne službe i dalje "čiste" teritoriju na granici s Ukrajinom. Tokom noći došlo je do napada dronovima, a za sve se sumnjiče ruski partizani koji su protiv Kremlja.

„Apelujem na građane distrikta Grajvoron, koji su privremeno napustili svoje domove: povratak još uvek nije moguć“, dodao je. Gladkov je rekao da je jedna žena poginula tokom evakuacije u ponedeljak i navodno su dve osobe ranjene, ali ruske snage nisu mogle da stignu do njih do njih.

Guverner je objavio da je Belgorod tokom noći napadnut dronovima. U nizu objava na Telegramu kasno juče i rano jutros Gladkov je rekao da su dve kuće pogođene bespilotnim letelicama u gradu Grajvoronu – mestu ranijeg napada za koji su odgovornost preuzeli proukrajinski ruski dobrovoljci.

„Kuće su se zapalile nakon što su eksplozivne naprave ispuštene iz UAV-a“, rekao je Gladkov. Dodao je da su eksplozivne naprave bačene iz dronova na upravnu zgradu i kuću u selu Borisovka u dva odvojena napada. Rekao je da nema prijavljenih žrtava ni u jednom incidentu s dronovima.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za navodne napade dronovima. Ranije juče Gladkov je rekao da je većina stanovnika Grajvorona evakuisana iz grada nakon što je osmoro ljudi povređeno u napadu „diverzantske grupe“ povezane s ukrajinskom vojskom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik Vladimir Putin obavešten i da je u toku rad na isterivanju „sabotera“, izvestila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Ruski zvaničnici hitno su evakuisali i skladište nuklearne municije Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom, tvrdi Andrij Jusov, portparol Glavne uprave za obaveštajne poslove ukrajinskog ministarstva odbrane (GUR).

Ruske snage su se sukobile s partizanima na najmanje tri lokacije u Belgorodu, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

„Između 19. i 22. maja 2023. ruske bezbednosne snage vrlo verovatno su se sukobile s partizanima na najmanje tri lokacije unutar ruske Belgorodske oblasti, u blizini ukrajinske granice. Identitet partizana ostaje nepotvrđen, ali ruske protivrežimske grupe su preuzele odgovornost“, objavili su.

Foto: @steelmalikov / AFP / Profimedia

Borbe duž ruske granice s Ukrajinom

Podsetimo, duž ruske granice s Ukrajinom juče su izbile borbe, nakon što su samoproglašene ruske partizanske snage pokrenule prekogranični napad i ustvrdile da su prvi put tokom rata osvojile pogranično selo.

Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi da oslobodi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdi da je prešla granicu i osvojila naselje Kozinka te poslala svoje snage  u grad Grajvoron u ruskoj regiji Belgorod.

POGLEDAJTE JOŠ:

Snimak napada, navodno s granične kontrolne tačke u Grajvoronu, pokazuje žrtve, uključujući ruskog zvaničnika koji leži licem prema dole u lokvi krvi pored ruskih pasoša  i drugih dokumenata razbacanih po tlu.

Novinari s terena nisu potvrdili zauzimanje teritorija. Još jedna antikremaljska milicija, Ruski dobrovoljački korpus takođe tvrdi da je učestvovala u napadu. Nije poznato da je Legija Sloboda Rusije učestvovala u nekim većim bitkama tokom rata.

BONUS VIDEO Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar