Foto:Shutterstock

Italijanske vlasti su saopštile da je 41 osoba optužena za krađu oko 100 kilograma peska i školjki sa plaža na italijanskom ostrvu Sardinija. Oni su kažnjeni novčanim kaznama i do 3.000 evra zbog uzimanja peska i školjki sa plaža. Ovo nije prvi put da se ovako nešto događaja, pa je tako i tokom proteklih godina bilo sličnih situacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Uzimanje peska je zabranjeno

Poznati sardinijski beli pesak se veoma ceni na ostrvu i zabranjeno je uzimati ga. Prodaja peska i školjki sa Sardinije je nezakonita od 2017. godine.

Kazne jesu visoke, ali to je čini se jedini način da se stanovnici ovog ostrva izbore sa ovakvim krađama. Oni se godinama žale da im turisti kradu prirodna dobra, prenosi BBC.

Godine 1994. pristup čuvenoj ružičastoj plaži na ostrvu Budeli na severoistoku Sardinije je zabranjen zbog zabrinutosti za njegovu budućnost.

Samo u tri letnja meseca 2015. godine na aerodromu Elmas zaplenjeno je čak pet tona peska, kažu lokalni izveštaji. Pesak je zaplenjen i na ostalim ostrvim aerodromima u Algeru i Olbiji.

Postoji i Fejsbuk stranica na kojoj su ljudi delili slike plastičnih flaša i kesa punih „suvenira“ sa plaža.

Krađa peska je zločin, izjavila je grupa, pritiskajući lokalne gradonačelnike i političare da odgovore na ono što su videli.

Sada zakon kaže da „ko uzme, drži ili proda male količine bez dozvole“ suočava se sa novčanim kaznama u rasponu od 500 do 3.000 evra.

Carinici paze na ukradene uzorke kvarcnog peska sa plaža Mari Ermi, Is Arutas i Maimomi, belog peska sa Kala Lune ili žutog peska sa Pisinasa.

A lokalni mediji aktivno sramote turiste uhvaćene na delu. Jedna lokana veb stranica za vesti, objavila je jedne godine snimak para koji je opisala kao strance, koji su punili bocu belim peskom sa plaže na Arutasu na zapadnoj obali.

Aktivisti za zaštitu od krađe veruju da im predstoji još mnogo posla na suzbijanju krađa i objavili su fotografije peska sa Sardinije koji se prodaje na i-Beju.

Plaže na Sardiniji nastajale su milionima godina.

„Kada uzmete malu flašu peska, možda vam to i ne izgleda previše. Ali ako bi to uradili milioni turista, tone i tone peska bi nestalo svake godine“, kažu oni.

Krađe peska svake godine

U oktobru prošle godine, kod četiri osobe, dve iz Poljske, jedne iz Italije i jedne iz Francuske pronađene su ukupno 253 školjke, 12 kamenčića sljunka i 700 grama peska.

Godine 2019. dvoje francuskih turista je uhvaćena su sa 40 kg peska kog su uzeli sa plaže Čia koja se nalazi na jugu ostrva. Strpali su ga u 14 plastičnih boca koje su pronađene u prtljažniku njihovog automobila dok su se vraćali trajektom za Francusku.

Godine 2018. italijanski državlajnin kažnjen je u Velikoj Britaniji nakon što je kod njega pronađen pesak sa jedne sardinijske plaže.

Tokom leta 2017. godine, prema izveštajima, u prtljagu turista na aerodromu Kaljari pronađeno je više od tone peska.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar