Foto:The Asahi Shimbun/via REUTERS ;Yomiuri Shimbun/via REUTERS;Kyodo/via REUTERS

Ubica bivšeg premijera Japana Šinzo Abea je Tetsuji Jamagami (41). Japanski mediji objavili su da je atentator bivši pripadnik japanske mornarice koji se sada nalazi u policijskom pritvoru.

Jamagami je bivšem premijeru prišao s leđa i pucao dva puta dok je Abe držao govor pred okupljenima.

Na snimcima koji su nastali na licu mesta vidi se oblak dima nakon pucnjave. Kako je kasnije utvrđeno, ubica je sam napravio oružje kojim je izvršio ubistvo, a nakon pucnjave bacio je oružje na ulicu gde je i pronađeno.

Takođe, kamere su zabeležile trenutak kada se obezbeđenje ubijenog političara bacilo na Jamagamija, koji nije nije pokušavao da pobegne sa mesta zločina.

Foto:Yomiuri Shimbun/via REUTERS

Kasnije u policiji je priznao zločin, rekavši da je „želeo da ubije Abea“ jer „nije bio zadovoljan njim“. Više detalja o motivima atentata, koji se dogodio dva dana uoči izbora u Japanu, nije poznato.

Poslednje informacije ukazuju da je ubica spremao i eksploziv, ali nije jasno da li je i kako planirao da ga iskoristi. Kako prenosi BBC, tokom pretresa njegove kuće pronađena je određena količina eksploziva.

Pročitajte još:

Podsećamo, bivši japanski premijer Šinzo Abe ranjen je tokom govora koji je držao u gradu Nara u okviru predizborne kampanje. Ubica je prišao Abeu sa leđa i pucao dva puta. Abe je hitno prebačen u bolnicu gde su lekari pokušavali da ga reanimiraju, ali nažalost, nisu mogli ništa da učine.

Kako je kasnije rečeno na preskoferenciji ispred bolnice, jedan metak je probio srce.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Japanu pročitajte u našem blogu uživo.

VIDEO Atentat na Šinzo Abea u Japanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar