Sali Beriša
Sali Beriša Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bivši albanski premijer Sali Beriša pozvao je juče svoje pristalice na protest u Tirani zbog dolaska srpskog predsednika Aleksandra Vučića i inicijative Otvoreni Balkan u kojoj učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Beriša je ovdašnjoj javnosti itekako poznat odranije, a Sjedinjene Američke Države su mu uvele sankcije u maju ove godine.

Pristalice Salija Beriše zapalile i gazile srpsku zastavu u Tirani. Na njegov poziv stotine pristalica izašle su na ulice i okupile se ispred rezidencije premijera Edi Rama u vreme kada je očekivano da će održati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Beriša je oštri protivnik inicijative Otvoreni Balkan, a ranije je isticao da će Edi Rama biti označen kao izdajica ukoliko potpiše pomenutu inicijativu.

Sankcije SAD

Saliju Beriši i članovima njegove porodice zabranjen je ulazak u SAD u maju ove godine, saoppštio je tada američki državni sekretar Entoni Elinken.

Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto:EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

„Korupcija bivšeg predsednika Albanije Saljija Beriše podrila je demokratiju u Albaniji“, napisao je Blinken, navodeći da je Beriši i članovima njegove porodice zbog toga zabranjen ulazak u SAD.

Blinken je optužio Berišu za „umešanost u korupciju“, između ostalog, i da je „koristio položaj i moć da omogući veliku materijalnu korist političkim saveznicima i članovima njegove porodice“.

Beriša je burno reagovao na optužbe o korupciji i istakao da je tužbu u njegovo ime podneo advokat kog je angažovao nakon što je Blinken odlučio da ga „proglasi za personu non grata, a posle Soroševih dezinformacija“.

Kako je Beriša rekao, njegov advokat je sudu podneo tužbu i ona se zasniva na prethodnim presedanima i na univerzalnom principu da “nema imuniteta za klevetu“.

Tužba se zasniva, dodao je, i na drugom univerzalnom principu da je “onlajn kleveta svuda kažnjiva“.

Iljir Meta Ilir Meta
Iljir Meta Foto:Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

„Pozivam sekretara Blinkena da u ime transparentnosti dostavi sudu sve dokaze koje ima protiv mene i moje porodice“, rekao je Beriša na konferenciji za novinare.

Podršku je dobio o od aktuelnog predsednika Iljira Mete, koji smatra da su sankcije sraman i nepristojan čin.

Meta je poslao otvoreno pismo Beriši u kojem je uvođenje sankcija protiv bivšeg premijera opisao kao čin iza kojeg stoji antialbansko lobiranje.

Uspon i pad Salija Beriše

Beriša je kontroverzna ličnost u albanskoj politici, ali ga pristalice opisuju ga kao istorijskog lidera koji je zbacio diktatorski režim u zemlji, dok ga protivnici optužuju da je koristio autoritarni stil rukovođenja, posebno tokom devedesetih godina prošlog veka, koji je kulminirao građanskim ratom u Albaniji 1997. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Beriša je diplomirao na medicinskom fakultetu, gde je i specijalizirao kardiologiju.

Predsednički mandat dobio je 1992. godine i na toj funkciji je ostao do 1997. Nakon toga, bio je jedan od lidera opozicije sve do 2005. godine, kada je izabran za premijera Albanije.

Beriša se 10. juna 2007. sastao sa predsednikom SAD Džordžom Bušom u Tirani, kada je Buš postao prvi američki predsednik koji je posetio Albaniju i ponovio svoju čvrstu podršku nezavisnosti Kosova.

Najteži izazov u njegove vlade dogodio se 2008. godine, kada je eksplodirala deponija municije u selu Gerdec u blizini Tirane, ubivši 26 ljudi, a ranivši preko 100. Ministar odbrane Fatmir Mediu podneo je ostavku, a štampa je izvestila o mnogim nepravilnostima na mestu eksplozije, kojim upravlja albanska kompanija koja je deaktivirala zastarelu municiju u zemlji, a zatim je prodala u staro gvožđe.

Nakon poraza svoje stranke na parlamentarnim izborima 2013. godine, Beriša je podneo ostavku na mesto lidera stranke, ali je ostao u parlamentu.

BONUS VIDEO Protest protiv Otvorenog Balkana, zapaljena srpska zastava

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare