Ramzan Kadirov Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Čečenski lider Ramzan Kadirov navodno je otputovao u Ukrajinu, gde se zajedno sa ruskom vojskom bore pripadnici i njegovih snaga. Čečenske paravojne jedinice smatraju se jednim od najbrutalnijih na svetu, a u prošlostu su bile raspoređene na istoku Ukrajine i u Siriji. Kadirov je lider Čečenske Republike koja se nalazi unutar granica Ruske Federacije, a defakto je nezavisnost stekla nakon Prvog čečenskog rata 1996. godine.

Kao lojalan vojnik Kremlja, Kadirov je i ranije isticao da je vreme za zauzimanje Ukrajine. Njegove poruke Putinu jasno su stavile do znanja da je spreman za odlazak u Ukrajinu, čekalo se samo naređenje, koje je, kako se čini – stiglo.

„Biće brzo, efikasno, druže predsedniče. Samo izdaj naredbu“, poručio je Kadirom ruskom predsedniku. Poznat po paravojnoj formaciji i vladavini „čvrstom rukom“ koju praktikuje u Čečeniji, Kadirov se tokom godina profilisao kao osoba koja je spremna da priskoči u pomoć Rusiji kada za tim ima potrebe, a potreba se zbog rata u Ukrajini ukazala.

Ramzan Kadirov Foto: REUTERS/Chingis Kondarov

Vlast koja se prenosi s kolena na koleno

Kadirov je na čelu Čečenske Republike nasledio svog oca Ahmada. Stariji Kadirov se u Prvom čečenskom ratu koji je trajao od 1994. do 1996. godine borio za nezavisnost Čečenije i protv Rusije. Međutim, kasnije je promenio stranu i pozicionirao se uz Vladimira Putina, koji je i tada bio predsednik Rusije.

Ramzan i Ahmad Kadirov su tokom Drugog čečenskog rata (od 1999. do 2009. godine) čvrsto stajali uz Rusiju i tako se dokazali tamošnjim vlastima.

Ahmad Kadirov ubijen je 2004. godine, a njegov sin Ramzan je tri godine kasnije postao predsednik Čečenske Republike.

Ko je Ramzan Kadirov

Član Putinove Jedinstvene Rusije i po svemu sudeći blizak saradnik ruskog predsednika u Čečenskoj Republici vlada po principu kulta ličnosti.

Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Prema izveštajima nezavisnih ruskih medija, u Čečeniji postoji koncentracioni logor za pripadnike LGBTQ populacije.

Jedan od logora navodno je bio smešten u nekadašnjem vojnom sedištu u gradu Argunu, ali je čečenski režim negirao postojanje ovakvih logora.

U sklopu „brige o porodici“ Kadirov je ocenio da su razvodi uzrok mnogih državnih problema, pa je pokrenuo program pomirenja.

„Moramo probuditi ljude, moramo im objasniti. Moramo vratiti žene koje su napustile svoje muževe te ih ponovo spojiti. To je prioritet“, objasnio je Kadirov, koji smatra da su deca koja odrastaju u razvedenim porodicama sklonija terorizmu.

Sam Kadirov je mnogo puta uhvaćen u prisustvu prostitutki, ali i dalje tvrdi da je porodica najbitnija stvar na svetu, dok su njegove navodne prevare „čista nameštaljka“.

Foto: REUTERS/Chingis Kondarov,Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Čečenska represija

Pod gvozdenom pesnicom Kadirova često su se nalazili njegovi neistomišljenici, borci za ljudska prava i novinari koji su pokušavali da izveštavaju iz Čečenije. Mnogi su misteriozno nestajali, dok drugi više ne govore o njegovom režimu.

Tokom njegove vladavine zatvoreni su svi kampovi sa izbeglicama jer ih je označio špijunima drugih država koji žele da saznaju tajne Čečenske Republike, ali i njegovog odnosa sa Vladimirom Putinom.

Igre prestola

Ramzan Kadirov u martu 2019. godine održao je govor povodom Dana ustava u regiji Severnog Kavkaza, kada je uporedio burnu istoriju tog regiona 1990-ih i ranih 2000-ih godina s popularnom televizijskom serijom Igra prestola.

On je opisao  Čečeniju kao rastrganu između „pljačkaša“ i „kraljevstva“ koji su bili jedni drugima za vratom tokom kratkog razdoblja de fakto nezavisnosti od Rusije i pohvalio je svog oca Ahmada Kadirova za kog tvrdi da je uspeo da iz haosa uvede red.

Foto: REUTERS/Chingis Kondarov

„Kad bi vaspitači od početka, iz vrtića, potrošili jedan, dva, tri ili čak pet minuta na opisivanje puta kojim smo došli do ovoga što sada imamo, onda bi razumeli“, rekao je Kadirov, a njegove reču uskoro su postale stvarnost u Čečeniji.

Biografija Ahmada Kadirova pod nazivom „Put okupan svetlom“ sada je obavezna lektira za čečenske srednjoškolce kao „dopunski materijal za proučavanje ruske istorije“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Možemo da zauzmemo Kijev“

Kada je počeo rat u Ukrajini, Kadirov je najavio dolazak Čečena u tu zemlju i pozvao Ukrajince da zbace svoju vladu.

Na video snimku koji je objavljen na internetu Kadirov se hvalio kako čečenske jedinice nisu pretrpele gubitke do sada i rekao da ruske snage mogu lako da zauzmu velike ukrajnske gradove, uključujući i prestonicu Kijev.

Nedugo nakon toga, portparol Veća za nacionalnu bezbenost i odbranu Ukrajine rekao je da su čečenski specijalci pokušali da ubiju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Reč je o takozvanim „kadirovcima“, pripadnicima elitnog odreda čečenske paravojske, a Ukrajinci su uspeli da ih spreče nakon dojave koju su dobili ni manje ni više nego od ruskog FSB-a.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO U Lavovu ponovo otvoren bunker iz Drugog svetskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare