Jelena Trivić
Jelena Trivić Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ime opozicinog kandidata na predstojećim izborima za predsednika Republike Srpske koji će se održati u oktobru 2022. godine već sada je poznato. Na crtu vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata staće potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić.

Trivić je za sada jedini poznati kandidat na izborima, a odluku o njenoj kandidaturi donelo je Predsedništvo PDP.

Pročitajte još:

Potpresednica PDP-a je nakon objavljivanja kandidature pozvala sve ljude koji vole Republiku Srpsku da joj se pridruže.

„Svako na svoj način, da sklopimo dogovor za dobar život koji će biti početak promena i stvaranja jake, uspešne i vredne Republike Srpske“, kazala je Trivićeva.

Vedra i vesela kampanja

Najavila je da će se boriti protiv korupcije i kriminala, koja je, kako je naglasila, „omogućila jednom broju ljudi da se enormno obogate, a druge odvela u siromaštvo“.

„Moja kampanja neće biti negativna, već vedra i vesela. Neću igrati prljavo, već ću igrati poštenu utakmicu i tako ću da pobedim“, navela je Trivićeva.

Za većinu građana Republike Srpske, ova kandidatura je očekivana. Sa tim je saglasna i Tanja Topić, novinarka i politička analitičarka koja je za „Novu“ govorila o tome kakav potencijal ima potpresednica PDP-a.

Tanja Topić Foto: N1

„Kandidatura je očekivana s obzirom na to da se Jelena Trivić već dugo uživa podršku u Republici Srpskoj i da je narod vidi kao kanidata. Pretpostavljam da se opozicija prilikom odučivanja oslanjala i na istraživanja, javnog menjenja koja su pokazala koliku podršku ima koji kandidat, kako se kotira“, kaže Topić.

Međutim, po njenom mišenju mnoga pitanja ostaju otvorena.

„Ipak, nije jasno da li je ova kandidatura možda došla prerano. Mišljenja sam da možda sa imenom nije trebalo da se izlazi još. Sada će se ona sigurno naći na udaru vladajućih struja, pokušaće da je diskrediteriju na sve moguće načine“, govori analitičarka.

Prerano za prognoze

Iako misli da je za prognoze preparno, Topić kaže da će izborna trka biti više nego zanimljiva.

„Pretpostavljam da će u finalnoj trci biti sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom, što će biti interesantno, ali ne treba zaboraviti i da će ishod zavisiti i od mnogo drugih stvari: od toga kako će se razrešiti trenutna kriza, izbornih programa, izlaznosti, ko će u koju kolonu ići. Sigurno je samo da je Jelena ovako ranom kadidaturom izašla na vetrometinu“, kaže Topić.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Zaključuje da Trivić definitivno neće moći sama da se izbori sa trenutnom krizom, ali da će postupaati dobro kada je reč o ekonomskim pitanjima koji su njen fak, a ključna njena uloga biće imenovanje mandatara, od kojih će, između ostalog zavisti dalji tok razvitka Republike Srpske.

Sa tim je saglasan i docent na Fakultetu političkih nauka, Despot Kovačević, ali veruje na Jelena Trivić ima izvanredan potencijal.

Nova Video

„Nastupi Jelene Trivić kao poslanice u Skupštini Republike Srpske iznedrili su je u najjuži krug. Kriza je sveopšta na nivou cele BiH i nerealno je očekivati da jedna osoba reši sama krizu. Ono što je ipak izvesno je da, u slučaju pobede Jelene Trivić, dolazi osoba koja je spreman na kompromise u cilju rešavanja problema. Ovakav stav sama ističe u većini javnih nastupa, a respektabilna karijera daje joj dodatni potencijal. Komparativno posmatrajući, mali je prostor za osporavanje koje je izvesno u kampanji, dok poseduje niz prednosti koje mogu da privuku građana Republike Srpske da je podrže“, kaže Kovačević.

Sa druge strane, Haris Ćutahtija, kolumnista i politički analitičar, kaže da Tivić jeste popularna, ali da ne uživa podršku među nesrpskim stanovništvom.

„Očekivana je njena kandidatura, ona jeste izrazito popularna. Ni tajmnig nije mogao da bude bolji, ali postoji jedan problem ona ne uživa popularnost u Federaciji, niti među glasačima nesrpske etičke pripadnosti u Republici Srpskoj, od njih glasove neće dobiri. Međutim, ima dobre šanse s obzirom na slabljenje SNSD*a i rasipanje njihove koalicije. Trenutno njegovi dosadašnji koalicioni partneri ne podržavaju njegovu retoriku i način na koji razrešava krizu“, kaže Ćuhatija.

Inače, tridesetosmogodišnja Jelena Trivić je narodni poslanik, doktor je ekonomskih nauka i profesor je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Jelena Trivić Foto:Dejan Rakita/Pixsell

Njena kandidatura znači da gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ostaje na trenutnoj funkciji, iako je i on bio veoma zainteresovan da zasedne u „Palatu Republike“. Treba podsetiti da je Trivić odustala od kandidature za gradonačelnicu Banja Luke u korist Stanivukovića na prošlim lokalnim izborima.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Draškovoj kući: Sad je jasno zašto se toliko sviđa pevačicama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram