Marko Franciskovic
Marko Francišković Foto:Marko Prpic/PIXSELL

Jedan od predvodnika sinoćnih protesta u Zagrebu je "Džihadi" Marko Francišković, esejista i pristalica antiglobalističkih stavova, koji je između ostalog zbog pretnji nekadašnjem ministru unutarašnjih poslova Ranku Ostojiću bio hospitalizovan u psihijatrijsku ustanovu na osam meseci.

Pročitajte još:

On je sinoć doveo antivaksere ispred HRT-a, popeo se na improvizovanu binu i zatražio da se njegov govor pusti uživo kako bi se obratio hrvatskom narodu.

Noseći zastavu Hrvatske, Francišković se obratio okupljenima na protestu uz reči: „Budite u istini i istina će vas osloboditi. Zar ne vidite šta se sprema, pogledajte Austriju. Počeće da nas hvataju kao zečeve. Oseća se zadah zveri, tu je blizu. Civilizacija upada u bešćutnost srca. A ja želim da se branimo, zajedno sa svojom braćom. Većina će sutra biti ljubomorna na vas što niste primili vakcinu. Nije ovo igra i zabava. Treba se organizovati. Sada, odmah!“

Ovo nije prvi put da Francišković koristi proteste kako bi „ulovio minut slave“. On je i tokom proteklih nedelja bio glavni govornik na antivakserskim protestima koji su se održavali u Zadru.

Svoje stavove, koji više liče na teorije zavere, iznosi i na društvenim mrežama, kao i na svom jutjub kanalu i zagovara uvođenje šerijatskog prava u Hrvatskoj.

Kako prenosi Večernji list, on se protivio i hrvatskom ulasku u EU, te slanju hrvatskih vojnika na misije van zemlje. Želi da vrati sve iseljene Hrvate u zemlju, pokrene novu banku i svima oprosti dugove.

Ležao na psihijatriji

On je široj javnosti poznat i po pretnjama koje je svojevremeno upućivao bivšem ministru unutarašnjih poslova Ranku Ostojiću i bivšem direktoru HRT-a Goranu Radmanu.

Goran Grlić Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako piše Večernji list, on je 2013. godine pretio Ostojiću s oružjem koje mu je ostalo iz ratne 1991. godine. Zbog toga je poslat na devetomesečno psihijatrisjko lečenje, , uz prisilno lečenje u prvih šest meseci.

Radman morao da uzme policijsku zaštitu

Kada je reč o slučaju sa Radmanom, Francišković je na jednom od svojih snimaka na jutjubu rekao kako je da je Radman saradnik KOS-a (kontraobaveštajne službe). Radman je zbog toga dobijao pretnje smrću koje su, prema sudskim spisima, dolazile poštom, mejlovima i u neposrednom kontaktu s ljudima, a jednom prilikom mu je i obijen stan. On je zbog toga morao da traži zaštitu policije koja je trajala tri mjeseca.

Francišković je morao da plati nešto manje od 4.000 evra štete i dodatnih 700 evra za sudske troškove.

“Hrvatski Džihad”

Zanimljivo je da je nakon izlaska s psihijatrijske ustanove promenio veru i prešao u islam, a 2019. godine je objavio knjigu “Hrvatski Džihad”.

Knjiga „Hrvatski džihad“ izdata je 2019. godine. Naslovna stranica crne je boje sa belim arapskim natpisom i pečatom.

Identične simbole imala je i zločinačka tvorevina Islamska država, ali zapravo radi se o pečatu islamskog proroka na kojem piše ono što je za svakog muslimana temeljna verska istina: „Alah je jedini bog, Muhamed je njegov poslanik.“ Tu rečenicu svedočanstva ili šehadeta izgovara svaki musliman u času kada prima islam. I sama po sebi, baš ni u čemu nije sporna, piše Slobodna Dalmacija.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare