Donald Tramp i Džej Di Vens Foto:Tanjug/AP Photo/Jeff Dean

Kandidat republikanaca na novembarskim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Tramp imenovao je senatora iz Ohaja Džej Dija Vensa za svog kandidata za potpredsednika. On je investitor školovan na prestižnom Jejlu koji je svoju političku karijeru započeo u Republikanskoj partiji kao jedan od istaknutih kritičara bivšeg predsednika. Međutim, istorija odnosa Trampa i Džej Dija je zanimljiva - u najmanju ruku.

Donald Tramp je u objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social naveo da je nakon dugog razmatranja i razmišljanja i uzimajući u obzir ogromne talente mnogih drugih, odlučio da je Vens osoba koja je najpogodnija za preuzimanje pozicije potpredsednika SAD.

Inače, Vens je prihvatio populističku agendu bivšeg predsednika nakon godina oštrog kritikovanja Trampa od predsedničkih izbora 2016. godine. Agencija Rojters podseća da je Vens tada republikanskog predsedničkog kandidata nazvao „idiotom” i ocenio da je „za osudu”. Čak ga je privatno uporedio sa Adolfom Hitlerom, nazivajući ga „američkim Hitlerom“, između ostalih epiteta koje mu je dodeljivao.

Kako je Džej Di prigrlio „Trampizam“

Prigrlio je „Trampizam” tek 2022. godine, kada se izborio za mesto u Senatu, nakon čega je njegova politička karijera doživela novi uzlet. Prethodno se izvinio za svoje ranije primedbe, uspeo da izgladi razlike i dobije Trampovu podršku. U tom procesu postao je sve važniji igrač u političkom svetu pokreta Make America Great Again (MAGA), prenosi BBC.

Foto: AP/Tanjug

U Kongres je ušao uz pomoć Trampa, čija mu je podrška pomogla da pobedi u trci 2022. On je bio otvoren Trampov pristalica u Senatu i često glasa u skladu sa interesima bivšeg predsednika. Ranije ove godine, usprotivio se zakonu o pomoći Ukrajini, uzimajući u obzir Trampove kritike o pružanju veće pomoći. Blizak je i sa Donaldom Trampom mlađim, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je služio u marincima i pohađao Pravni fakultet na Jejlu, Vens je 2016. napisao knjigu „Hillbilli Elegi“, u kojoj je istraživao socioekonomska pitanja sa kojima se suočava njegov rodni grad i ciklus siromaštva koji je Amerikance zarobio u Apalačkim planinama, odakle potiče njegova majka.

Knjiga je kritikovala ono što je Vens video kao samodestruktivnu kulturu u ruralnoj Americi i pokušala da objasni Trampovu popularnost među osiromašenim belim Amerikancima.

Tramp veruje da je Vensova transformacija istinska

Dok se Vens pripremao da se kandiduje za američki Senat u Ohaju 2022. godine, transformisao se u jednog od najdoslednijih branilaca bivšeg predsednika, podržavajući Trampa čak i kada su se neke kolege iz Senata bunile.

Transformacija Džejmsa Dejvida Vensa, koji je tvrdio da „nikada neće biti Tramper“, u čvrstog lojalistu čini ga relativno neobičnom figurom u Trampovom užem krugu.

Demokrate, pa čak i neki republikanci, pitaju se da li je Vens vođen više oportunizmom nego ideologijom. Ali Tramp i mnogi njegovi savetnici vide Vensovu transformaciju kao pravu.

Džej Di Vens Foto:Tanjug/AP Photo/Jeff Dean

Oni ističu da se Vensova politička uverenja – koja mešaju izolacionizam sa ekonomskim populizmom – poklapaju sa Trampovim i da oba dovode u sukob sa starom gardom Republikanske partije, gde i dalje vladaju spoljnopolitički jastrebovi i evangelisti slobodnog tržišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare