Foto: REUTERS President of the United Arab Emirates Sheikh Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan is seen at Khalifa Port during the official inauguration of the container terminal in Abu Dhabi

Šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan preminuo je danas u 74. godini života. Jedan od najbogatijih vladara sveta iza sebe je ostavio bogastvo koje se procenjuje na 120 milijardi dolara, a koje će se sada deliti između njegovih osmoro naslednika.

Šeik Kalifa bio je predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata od 2004. godine kada je preminuo njegov otac Zajed bin Sultan al Nahjan.

Pre toga, Kalifa je sa pozicije prestolonaslednika obavljao neke od poslova predsednika jer se njegov otac suočio sa zdravstvenim problemima.

Foto: REUTERS/Stephanie McGehee/File Photo

On je kontrolisao je 97,8 milijardi barela rezervi nafte i bio je predsednik Uprave za investicije Abu Dabija koja upravlja imovinom od 875 milijardi dolara, što je najveća količina kojom upravlja šef države na svetu. Veruje se da porodica Al Nahjan poseduje bogatstvo od 150 milijardi dolara, od čega je 120 milijardi u direktnom vlasništvu šeika Kalife.

Osmoro naslednika

Najviša građevina na svetu, prvobitno poznata kao Burdž Dubai, preimenovana je u Burdž Kalifa u njegovu čast, nakon što je Abu Dabi dao Dubaiju 10 milijardi dolara za otplatu dugova.

Foto: ANDREW COWIE / AFP / Profimedia

Kako je sada saopštio njegov kabinet, šeik Kalifa je već neko vreme bio u lošem zdravstvenom stanju, a još 2014. godine doživeo je moždani udar, nakon čega je preuzeo ceremonijalna predsednička ovlašćenja. Njegov polubrat Mohamed bin Zajed Al Nahjan obavljao je javne poslove u državi i svakodnevno donošenje odluka u Emiratu Abu Dabi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šeik Kalifa je bio najstariji sin Zajeda bin Sultana al Nahjana i Hase bint Mohameda bin Kalife Al Nahjan.

Bio je oženjen Šamsa bint Suhail Al Mazruei i imao je osmoro dece – Sultana, Muhameda, Šamu, Salamu, Ošu, Šejku, Latifu i Muzu, koji će sada deliti njegovo bogatstvo od 120 milijardi dolara.

BONUS VIDEO Tržište nekretnina može postati igralište bogatih

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare