Dik Marti
Dik Marti Foto:EPA/CHRISTOPHE KARABA

Bivši švajcarski senator i tužilac Dik Marti preminuo je u četvrtak u 78. godini, potvrdila je njegova, Liberalno-radikalna stranka Švajcarske.

Dik Marti je rođen u južnom italijanskom kantonu Tičino, gde je služio kao zamenik javnog tužioca, a potom i javni tužilac od 1975. do 1989. godine. Bio je član vlade kantona Tičino od 1989. do 1995. godine.

Izabran je u švajcarski Senat 1995. godine, bio je član Radikalne stranke desnog centra. Podneo je ostavku 2011. Među njegovim inicijativama bile su uspostavljanje nezavisnog saveznog tužioca i dekriminalizacija abortusa.

Dik Marti
Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

U parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope Dik Marti izabran je 1999. godine i predsedavao je Odborom za pravna pitanja i ljudska prava od 2005. do 2008. Penzionisan je 2011. godine.

U ime komiteta, istražio je tajne zatvore CIA u Evropi, objavljujući izveštaj 2006. u kojem se navodi da je 14 zemalja u dosluhu sa SAD u „mreži“ kršenja ljudskih prava.

Dik Marti
Dik Marti Foto:EPA/PETER SCHNEIDER

Marti je rekao da su druge zemlje, uključujući Švajcarsku, bile aktivno ili pasivno uključene u pritvaranje ili transfer nepoznatih osoba.

Godine 2010. objavio je izveštaj o sumnji u trgovinu organima na Kosovu, u koji su umešani visokorangirani pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Pročitajte još...

U izveštaju se govori o umešanosti pripadnika OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima na Kosovu i u „žutoj kući“ u Albaniji.

Marti je poslednjih godina bio pod posebnom zaštitom zbog pretnji smrću koje je dobijao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar