Foto: Tanjug/AP Photo/Ana Brigida

Po svemu sudeći, unutar Evropske unije (EU) dolazi do velikih promena nakon izbora za Evropski parlament (EP) koji su održani početkom juna. Zasad sve ukazuje na to da će Ursula fon der Lajen dobiti drugi mandat na čelu Evropske komisije (EK), ali su evropski mediji, pozivajući se na svoje izvore, objavili da će estonska premijerka Kaja Kalas zameniti Žosepa Borelja na poziciji visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Prema ovim izveštajima, na čelo Evropskog saveta doći će bivši premijer Portugala, čovek čija je vlada pala zbog litijumske korupcije.

Pregovarači u EU postigli dogovor?

Šest lidera EU koji pregovaraju o najvišim pozicijama u bloku složili su se da nemačka političarka Ursula fon der Lajen, bivši premijer Portugala Antonio Kosta i estonska premijerka Kaja Kalas treba da dobiju najviše pozicije u Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i odseku za spoljnu politiku, reklo je pet evropskih zvaničnika za „Politiko“.

Ursula fon der Lajen Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Šest pregovarača su grčki premijer Kirijakos Micotakis i poljski premijer Donald Tusk – ispred Evropske narodne partije (EPP), španski premijer Pedro Sančez i nemački kancelar Olaf Šolc – ispred socijaldemokrata, kao i francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute – ispred liberala.

Sledeći korak je sastanak lidera EU u četvrtak i petak u Briselu, na kojem će ta tri odabrana imena biti predstavljena šefovima država i vlada na odobrenje.

Ko je Antonio Kosta

Antonio Kosta rođen je 17. jula 1961. godine. On je portugalski advokat i političar koji je služio kao 118. premijer Portugala do ostavke 2023. godine.

Antonio Kosta Foto:PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Prethodno je bio državni sekretar za parlamentarne poslove od 1995. do 1997. godine, ministar parlamentarnih poslova od 1997. do 1999, ministar pravde od 1999. do 2002, ministar unutrašnje uprave od 2005. do 2007. godine. Za generalnog sekretara Socijalističke partije izabran je 2014. godine, na toj funkciji je bio do početka 2024.

Kosta je 7. novembra 2023. godine podneo ostavku na funkciju premijera Portugala zbog istrage i hapšenja zbog skandala koji je obuhvatao njega i druge članove vlade u vezi sa navodnom korupcijom i malverzacijama u rukovanju projektima rudarenja litijuma i vodonika u zemlji. Pored toga, policija je pronašla desetine hiljada evra u kovertama u kancelariji njegovog šefa kabineta Vitora Eskarija, tokom racije u zvaničnoj rezidenciji premijera.

Predsednik Portugala tada je odlučio da raspusti parlament i pozvao na vanredne izbore, koji su održani 10. marta 2024. Novi premijer Luis Montenegro položio je zakletvu 2. aprila 2024.

Antonio Kosta Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Međutim, uprkos skandalima i optužbama za korupciju, Antonio Kosta se smatra glavnim kandidatom za predsednika Evropskog saveta.

Korupcija i iskopavanje litijuma

Kosta je podneo je ostavku nakon što je policija upala u njegovu službenu rezidenciju u okviru istrage o korupciji. Potom je otkriveno da se Kosta i njegovi saradnici sumnjiče za korupciju u poslovima sa litijumom, a čak 140 policajaca je pretresalo njegove kancelarije.

Policajci su pretresli Kostinu rezidenciju i priveli njegovog šefa kabineta Vitora Eskariju, rekao je portugalski državni tužilac.

Ministar za infrastrukturu Žoao Galamba je u međuvremenu optužen u okviru istrage o energetskim poslovima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tužioci su rekli da se potencijalni prekršaj odnosi na nekoliko poslovnih poduhvata visokog profila, uključujući litijumske projekte koji su bili centralni i za dugoročne ekonomske planove Portugala i za snabdevanje sirovinama za evropsku industriju električnih vozila.

Oni su kazali da su se tokom istrage osumnjičeni pozivali na „ime i autoritet” premijera i navodne intervencije koje je izvršio da „deblokira procedure”.

Drugi projekti koji se istražuju su postrojenje za proizvodnju vodonika i izgradnja data centra, oba u gradu Sines. Tužioci su takođe izdali naloge za hapšenje gradonačelnika Sinesa i dvojice direktora kompanije uključene u centar skandala.

BONUS VIDEO Nova.rs u Briselu na izborima za Evropski parlament 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare