Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia; EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT; Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; EPA-EFE/OLEG PETRASYUK;

Borbi za Bahmut, koja traje već mesecima unazad i tokom proteklih nedelja je ušla u dosad najkrvaviju fazu, pridružio se još jedan "prijatelj" ruskog predsednika Vladimira Putina, mnogo moćniji od Jevgenija Prigožina, šefa paravojne formacije Vagner koja predvodi napade na ovaj grad. Reč je o ruskom milijarderu Andreju Bokarevu, koji po svemu sudeći predstavlja alternativu Kremlja za Prigožina, obzirom da se lideri paravojnih jedinica koje se nalaze u Bahmutu ne podnose.

Vest o tome da je Bokarev organizovao paravojnu formaciju i došao sa njom u Bahmut isprva su samo tiho prenosili ruski ratni blogeri.

Andrej Bokarev Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Zatim su za ove spekulacije čuli malobrojni ruski nezavisni mediji, koji uglavnom posluju van Rusije. Kada su uspeli da ih potvrde, vest o novom Putinovom čoveku na ključnoj liniji fronta u Ukrajini, odjeknula je kao bomba.

Navodno Bokarev jedinicu finansira direktno iz svog džepa, ali dobija i značajne subvencije od ruskog gasnog giganta Gasproma.

Iako bi ova vest trebalo da obraduje rusku armiju, koja mesecima proliva krv i uz značajne gubitke bezuspešno pokušava da osvoji ovaj grad, to se nije dogodilo.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Naime, jedinica Bokareva i grupa Vagner, ne samo da ne sarađuju, već se nalaze u sukobu i neretko se otvoreno prepucavaju.

Pojedini vojni blogeri sugerišu na to da je Prigožin u video poruci u kojoj je otvoreno napao pojedine vojnike rekavši da su napustili položaje koje je Vagner teško zauzeo, mislio na „Gaspromove trupe“.

Zašto Putin „više voli“ Bokareva od Prigožina?

Zbog toga ruski vojni blogeri sada postavljaju pitanje da li je ovo znak da je Putin totalno ispustio Prigožina i njegovo mesto dao Bokarevu.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Analitičari, upoznati sa poslovanjem obojice Putinovih saradnika smatraju da je to zbog toga što je Prigožinova reputacija srozana i zbog činjenice da je pod sankcijama skoro svih svetskih država, dok je Bokarev „čist“.

Naime, Bokarev i drugi ruski milijarder povezan s Kremljom – Iskander Mahmudov, odrađuju poslove za rusko Ministarstvo odbrane i „za njihov račun“ posluju u Letoniji, kako direktno tako i preko posrednika, pokazala je istraga u čiji je posed na kraju prošle godine došao nezavisni ruski portal Meduza.

Mahmudov i Bokarev su „dugogodišnji prijatelji Kremlja“ čiji poslovi, uključujući rudnik Kuzbasrazrezugol i proizvođača železničke opreme Transmashholding, pa su jedni od najzaposlenijih ruskih preduzetnika.

Sve do 2017. godine Mahmudov i Bokarev takođe su imali i deonice proizvođača oružja Kalašnjikov. Osim toga, otkrili su novinari, jedna od njihovih kompanija snabdeva dizelskim motorima ruske ratne brodove.

Istraga je otkrila značajna sredstva Mahmudova i Bokareva u Letoniji, uključujući fabriku električnih mašina u Rigi, koja proizvodi opremu za železnicu, isto kao i njihova podružnica LATVO.

RER ima 8,1 miliona evra kapitala, a u 2021. godini dobit im je bila gotovo 33 miliona evra.

Kompanija posluje sirom Evrope i primila je neka sredstva od Evropske unije. Konkretno, RER je primio evropsku podršku preko agencije za investicije i razvoj u Letoniji i Ministarstva ekonomije te zemlje.

Takođe, Evropski fond za regionalni razvoj je kompaniji za nedavni projekt odobrio 527.000 evra.

Istraga je otkrila da oligarsi poseduju deonice RER-a, a vlasništvo je organizovano preko zamršenog lanca, uključujući kompaniju TransComponent Holding LLC i Krona Group.

Uz to, prema podacima istrage, Bokarev i Mahmudov su 2021. godine ‘kupili‘ RER od samih sebe, nakon što su kompaniju prethodno godinama kontrolisali preko nekih posrednika.

Pročitajte još:

Jedan od tih posrednika, ruski državljanin Igor Lozovoj, radio je kao zamenik direktora građevinske kompanije Mosmetrostroy, koja je od 2012. do 2015. godine bila u vlasništvu Bokareva i Mahmudova.

Takođe, poslovne veze Bokareva i Mahmudova protežu se i na Estoniju. Naime, Tatjana Liksutova, jedna od najbogatijih žena Estonije i supruga zamenika gradonačelnika Moskve, Maksima Liksutova, je 2021. godine posedovala 22 odsto deonica u njihovoj kiparskoj ofšor kompaniji Fredlake Holdings. Oligarsi su zaradili milijarde dolara zahvaljujući ugovorima s moskovskom podzemnom železnicom.

Stoga je jasno zbog čega je Putinu potrebniji Bokarev nego Prigožin.

BONUS VIDEO Bitka za Bahmut 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar