Foto: Printscreen/YouTube/dnevnik.hr

Radna grupa predstavnika šest država Zapadnog Balkana sastaće se sutra i nastaviti razgovore o regionalnom sporazumu o prelasku granica samo sa ličnom kartom, saznaje Klix.ba.

Pročitajte još:

Razgovori se odvijaju pod koordinacijom Regionalnog veća za saradnju (RCC), a na osnovu deklaracije koju su lideri i predstavnici država Zapadnog Balkana potpisali na samitu u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa prošle godine.

Ideja ovog sporazuma jeste da se olakšavanjem kretanja osnaže veze i ekonomska saradnja u regionu.

„BiH učestvuje u pregovorima o regionalnom sporazumu, a na bazi dokumenata i saglasnosti koje su ustanovljene dokumentima iz Sofije“, piše Klix, navodeći da je ova informacija potrđena portalu iz bh. ministarstva spoljnih poslova.

S obzirom na to da se bliži novi samit Berlinskog procesa, postoji nada da bi se dogovor o prelasku granica samo sa ličnom kartom mogao postići što pre, navodi portal, i dodaje da je prema njihovim nezvaničnim saznanjima najveći deo posla završen, ali se čeka usaglašavanje nekih detalja.

Inače, deklaraciju iz Sofije od 10. novembra 2020. godine, u kojoj je dogovoreno da će se ići u ovom smeru, podržalo je i rukovodstvo Evropske unije, predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen, šef evropske diplomatije Josep Borel, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, te premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji su učestvovali na samitu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare