Foto:SANDY HUFFAKER / AFP / Profimedia

Zid na granici SAD i Meksika teško je oštećen u poplavama koje su pogodile taj deo Sjedinjenih Država. Projekat koji je postao jedan od simbola mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa sada je bukvalno u blatu.

Pročitajte još:

Iako je napravljen sa idejom da zadrži migrante koji ilegalno prelaze granicu i ulaze u SAD, ovaj zid nije bio dovoljno jak ni da izdrži jaču kišu.

Na fotografijama koje uveliko kruže društvenim mrežama vidi se deo zida koji je voda uništila na ranču San Bernardino. Masivne metalne kapije spale su sa šarki usled pritiska vode i sada leže u blatu. Istorijske poplave koje su pogodile područje južne Arizone, nanele su štetu i drugim delovima zida.

Portparol američke carine i granične zaštite potvrdio je medijima da je zid oštećen na nekoliko mesta tokom poplava.

„Granična patrola radi na proceni štete i eventualnim popravkama“, izjavio je.

 

Ove godine je veći deo Arizone doživeo ozbiljnu sušu, dok su u utočište divljih životinja Daglas zabeležene rekordne kiše. Regija je pretrpela dvostruko veću količinu padavina ove godine, objavio je Nacionalni metereološki centar.

Inače, izgradnja zida na granici sa Meksikom, bila je jedno od glavnih obećanja tokom Trampove predsedničke kampanje 2015. godine, kada se obavezao, između ostalog, da će izgradnju platiti Meksiko. To se, naravno, nije dogodilo. Tadašnji predsednik Sjedinjenih Država potrošio je milijarde dolara za realizaciju samo jednog dela svog najvažnijeg obećanja. Ipak, do trenutka kada se Tramp povukao iz Bele kuće i svoje mesto prepustio Džou Bajdenu, izgrađeno je samo 727 km zida.

Sadašnji američki predsednik Džo Bajden obustavio je izgradnju.

Zid koji je građen u žurbi, bio je meta raznih kritika, između ostalog da su zanemareni zakoni o zaštiti životne sredine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar