Vladimir Putin, patrijarh Kiril i papa Franja
Vladimir Putin, patrijarh Kiril i papa Franja Foto:Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini/EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

U intervjuu za italijanski list "Corriere della Sera" papa Franja rekao je kako trenutno ne planira da poseti Kijev, ali takođe je istakao da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predložio da se njih dvojica sastanu.

„Prvog dana rata telefonirao sam ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Putina nisam zvao. Hteo sam da napravim jasan gest koji će videti celi svet. Ali 20 dana nakon početka rata zamolio sam kardinala Parolina da pošalje poruku ruskom predsedniku i kaže mu kako sam spreman da odem u Moskvu. Odgovor još nismo dobili. Bojim se da Putin upravo sad ne može i ne želi održati ovaj sastanak. Ali toliku brutalnost, pa kako to ne zaustaviti? Pre dvadeset pet godina doživeli smo istu stvar s Ruandom“, rekao je papa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je istakao, zasada neće putovati u Kijev, ali je tamo poslao svoje kardinale. Papa će, po sopstvenoj želji, prvo putovati u Moskvu.

„Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina… Ali i ja sam sveštenik, šta mogu da uradim? Radim sve što mogu. Kad bi Putin barem malo otvorio vrata“, izjavio je papa.

U nastavku razgovora kritikovao je i patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji podržava rat u Ukrajini.

„Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zuma. Prvih dvadeset minuta s kartice koju je držao u ruci čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: ‘Ne razumem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov'“, prepričao je Papa.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron uništio je dva ruska patrolna broda u Crnom moru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar