Foto: Shutterstock

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades pozdravio je u subotu "istorijsku" odluku SAD da potpuno ukinu embargo na oružje, pod uslovom da Nikozija nastavi da sprečava pristup ruskim ratnim brodovima njenim lukama.

Vašington je uveo embargo na oružje za ceo Kipar 1987. u nadi da će ohrabriti ponovo ujedinjenje ostrva podeljenog od invazije turske vojske 1974, kao reakcija na državni udar nacionalista kiparskih Grka koji su želeli da pripoje ostrvo Grčkoj.

SAD su tako želele da spreče trku u naoružanju i ohrabre mirni dogovor između grčke većine i turske manjine.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken u petak je Kipru, zemlji članici EU, ukinuo trgovinske restrikcije vezane za oružje, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Istorijska odluka, kaže predsednik Kipra

„Radi se o istorijskoj odluci koja odražava razvoj strateških odnosa izmedju dve zemlje uključujući u oblasti bezbednosti“, objavio je u subotu kiparski predsednik Anastasijades na svom Tviter nalogu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je naveo da EU i dalje smatra Vladu Turske odgovornom za situaciju u Varoši.

Američki zvaničnici bili su zabrinuti da bi embargo mogao da približi Kipar Rusiji pošto je Nikozija 2015. sa Moskvom potpisala sporazum kojim se dozvoljava ruskoj mornarici da koristi njene luke.

Američki Kongres je 2019. izglasao delimično ukidanje embarga oružje kojim se dozvoljava izvoz neubojite vojne opreme.

Pošto je potpuno ukinut embargo, Kipar treba da nastavi saradnju sa Vašingtonom i sa odbijanjem pristupa ruskim vojnim brodovima njegovim lukama za snabdevanje i održavanje, dodao je Prajs.

EU je zatvorila evropske luke za ruske brodove u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Turska upozorava na pretnju miru

Istovremeno, tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u subotu potez Vašingtona, ocenivši da će to naštetiti miru i stabilnosti u regionu Sredozemnog mora.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da će odluka SAD „ojačati stav kiparskih Grka i da će negativno uticati na napore za rešavanje kiparskog problema“.

„Ova odluka će dovesti do trke u naoružanju na ostrvu i naškodiće miru i stabilnosti na istoku Sredozemnog mora“, ističe se u saopštenju.

Iz turskog Ministarstva spoljnih poslova traže od SAD da ponovo razmotre svoju odluku i da „teže uravnoteženoj politici prema dve strane na ostrvu“.

Stejt department ranije je saopštio da je američki državni sekretar Entoni Blinken ukinuo trgovinske zabrane Kipru za fiskalnu 2023. godinu.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali branu u rodnom gradu Zelenskog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)