korona kina
Foto: EPA-EFE/SHI ZHI CHINA OUT

Mali kineski grad na granici sa Rusijom, Suifenhe, nalazi se pred naletom novih slučajeva korona virusa, dok se u većem delu Kine ljudi vraćaju u restorane i prodavnice.

U Suifenheu, u provinciji Hejlungđang, na krajnjem severoistoku Kine povećan je broj dolazaka stanovnika koji se vraćaju kući, od kojih su mnogi zaraženi korona virusom, a dolaze drumskim putem iz Vladivostoka, nakon što su tamo stigli letovima iz Moskve, preneo je Rojters.

Rusija je zabranila sve letove u Kinu od 14. februara i zatvorila kopnenu granicu za saobraćaj iz Kine u januaru, što znači da je put preko Suifenhea jedna od malo opcija za mnoge Kineze da se vrate kući.

U Suifenheu je prijavljeno juče ukupno 123 slučajeva korona virusa koji su stigli iz inostranstva, što predstavlja gotovo 97 procenata slučajeva u Hejlungđangu.

U tom gradu u kome živi 70.000 stanovnika, ljudima je rečeno da ostanu kod kuće i da samo jedna osoba po domaćinstvu može da kupi neophodne namirnice svaka tri dana.

Autobusima i taksi vozilima nije dozvoljeno da napuste centar grada.

To su iste mere koje su uvedene krajem januara u teško pogođenom gradu Vuhanu i susednoj provinciji Hubej, gde se virus pojavio.

Sinhua je javila da će danas poljska bolnica, prva izvan Vuhana, biti spremna za 600 pacijenata sa blagim simptomima COVID-19.