Foto: Eastern Theatre Command; Mcs Leon Vonguyen/U.S. Navy; ALY SONG; Reuters;

Veliki balon koji je razvila kineska vojska prvi put je primećen u udaljenoj bazi u pustinji severozapadne Kine, pokazuju ekskluzivni novi satelitski snimci koje je dobio CNN.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo kažu da bi slike, snimljene tri meseca pre nego što je kineski špijunski balon oboren kod obale Južne Karoline, mogle da signaliziraju značajan napredak u kineskom programu letelica, demonstrirajući svestraniju mašinu nego što je ranije viđeno ili poznato.

Slike, koje je u novembru 2022. napravila američka kompanija za snimanje satelitskih snimaka BlekSkaj, pokazuju približno 30 metara dugačak balon usred skoro kilometar duge piste u pustinjskom vojnom kompleksu na severozapadu Kine. CNN je predstavio slike brojnim stručnjacima za vazduhoplovstvo, koji su potvrdili da pokazuju balon i pistu, fiksiranu tačkom osovine koja se koristi za lansiranje letelica, kao i masivni hangar od skoro 274 metara.

Izvršni direktor Instituta za vazduhoplovstvo u Oklahomi Džejmi Džejkobs rekao je da bi ovakav balon mogao da se koristi kao „nebeska podmornica“ i da izgleda da ima namenske pogonske i navigacione sposobnosti, što bi mu omogućilo da se klati na nekom području duži period.

„To je zaista sledeći korak za njih u smislu daljeg razvoja inženjeringa i podrške finansiranju istraživanja u tom pravcu“, rekao je Džejkobs.

CNN je kontaktirao nekoliko kongresnih i administrativnih kancelarija upoznatih sa američkim obaveštajnim podacima o Kini, koji nisu hteli direktno da govore o bazi.

Visoki zvaničnik ministarstva odbrane odbio je da komentariše koje pretnje dirigent predstavlja u kineskom arsenalu, ali je rekao da će Pentagon biti svestan pošto je vidljiv.

„Možete očekivati da pratimo objekat jer je dostupno putem satelitskih snimaka“, rekao je zvaničnik.

CIA je odbila zahtev za komentar. Savet za nacionalnu bezbednost nije odgovorio na zahtev.

Kineski program „bliskog svemira“

Incident sa špijunskim balonom iz januara privukao je značajnu pažnju kineskom programu balona letelica otkrivajući koliko ove mašine mogu biti korisni za njene špijunske aktivnosti. Prema izveštaju korporacije Rand iz 2018. o strategiji modernog ratovanja u zemlji, ove vrste letelica su privlačne Kinezima jer su „jeftinije… i pružaju preciznije obaveštajne podatke“ od satelita, pored toga što su „manje podložne do uništenja” nego avioni.

Iako Kina nije sama u korišćenju ovih mašina – američka vojska je koristila aerostate – ovo otkriće sada potvrđuje da PLA program koristi sve tri vrste balona: blimpove, aerostate i slobodno plutajuće balone.

Eli Hejs, istraživač koji je godinama proučavao program, takođe je primetio da ova pojava u kineskom vojnom objektu označava značajnu tranziciju u kineskoj tehnologiji i istraživanju difuzora i da više nije samo civilna.

„Ne pričaju samo ljudi o mogućim primenama ili slučajevima korišćenja“, rekao je Hejs za CNN, objašnjavajući da su prošle kineske balone i dostignuća konstruisale istraživačke institucije i univerziteti. Iako je nejasno da li su te institucije pomogle i ovoj puta, Hejs napominje da se za neke zna da imaju duboke veze sa Narodnooslobodilačkom vojskom, a najmanje jedna je decenijama na američkoj listi sankcija.

CNN je pitao kinesko ministarstvo odbrane o dileru i njegovoj svrsi, ali nije odmah dobio odgovor.

Vojni patenti

Dodatni satelitski snimci i analiza lokacije sugerišu da kineska vojska ima znatno veće ciljeve za svoju lokaciju i svoj program balona.

Foto: Tanjug/Chad Fish via AP, File

„Ako sam morao da nagađam, ovaj balon je verovatno neka vrsta testiranja“, rekao je Vilijam Kim, specijalista za balone za nadzor u Maraton Inicijativi, neprofitnoj vojnoj i diplomatskoj istraživačkoj organizaciji.

Gde se program balona uklapa u ukupnu organizacionu strukturu kineske vojske ostaje misterija, iako patenti daju uvid da su nedavno stvorili jedinicu za nadgledanje tehnologije.

PROČITAJTE JOŠ:

Hangar od 274 metara

Kada je vojska prvobitno izgradila masivni hangar od 274 metara 2013. godine, godinama je bilo malo ili nimalo aktivnosti oko njega, prema CNN pregledu stotina satelitskih snimaka. Kada bi zimske oluje prekrile pustinjsku bazu snegom, ostale oblasti kompleksa i putevi bi bili izolovani, dok bi sneg oko većeg dela piste i hangara bio uglavnom neometan.

Džejkobs je za CNN rekao da je malo verovatno da je hangar namenski sagrađen za balon koji se vidi na satelitskom snimku.

„Ovaj hangar za dilere je veličine mnogo većeg aviona od onoga što imate za ovu konkretnu mašinu ovde“, rekao je on, što je indikacija da bi balon mogao biti test vozilo ili pod-misija.

Foto: Tanjug/Department of Defense via AP

2020. godine, na skoro kilometar dugoj pisti primećen je masivni uređaj nalik kolevci. Kolevka je tako velika da Džejkobs kaže da je malo verovatno da ga relativno mali balon koji se vidi na satelitskim snimcima uopšte može koristiti.

Kolevka takođe ima jasne sličnosti sa kineskim patentom koji je Hejs otkrio, a koji bi sadržao veliki stratosferski balon.

Dodatna aktivnost na lokaciji nastavlja da raste, kao i otisak kompleksa hangara. Dodatne satelitske snimke koje je BlekSkaj dostavio CNN-u pokazuju da se izgradnja, koja uključuje podzemno iskopavanje i izlivanje temelja, nastavlja.

Nejasno je šta je njihova svrha, ali Hejs kaže da je glavni pokazatelj da Kina zaista pojačava svoj program balona jeste ako zaista veliki balon izađe iz hangara.

„Na ovom mestu posebno bih želela da vidim veliki balon“, rekao je Hejs.

BONUS VIDEO: Kriza na Tajvanu: Koliko smo blizu trećeg svetskog rata?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar