Foto: Shutterstock

Kina je danas ponovo optužila Indiju da je odgovorna za pogranični sukob u kojem je najmanje 20 vojnika izgubilo život, ali je i apelovala na vladu u Delhiju da se "nađe s Kinom na pola puta" kako bi zajednički vratili mir i stabilnost u sporni planinski pogranični pojas na Himalajima, izvestio je AP.

Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Žao Lidžijan ponovio je stavove zvaničnog Pekinga o konfrontaciji dve zemlje na Himalajima i potvrdio gledište svoje vlade da su indijske oružane snage ilegalno prešle kinesku granicu 15. juna u dolini Galvan, delu regiona Ladak oko kojeg se dve zemlje spore.

Vojni zapovednici dveju strana prekjuče su se prvi put sastali od izbijanja sukoba i dogovorili se da smanje napetost nakon najtežeg, smrtonosnog incidenta u poslednjih 45 godina.

Sporna granica u dužini od 3.380 kilometara u himalajskim visovima uspostavljena je 1962. godine nakon indijsko-kineskog rata i postizanja krhkog mira.

„Nadamo se da će indijska strana striktno poštovati i primenjivati konsenzus koji smo postigli i da će se naći sa Kinom na pola puta kroz primenu praktičnih mera s ciljem da se mir i stabilnost ponovo uspostave u ovom pograničnom području“, rekao je predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Žao Lidžijan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar