Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kina je zabranila manjim gradovima u zemlji da grade "veoma visoke zgrade" (nebodera, oblakodera), sklopu nastojanja da zaustavi "nadmetanje" među lokalnim vladama u izgradnji visokih višespratnica, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradovima sa populacijom manjom od tri miliona ljudi biće zabranjeno da grade nebodere više od 150 metara. Onima sa većom populacijom biće zaranjeno da prave zgrade više od 250 metara. Već je na snazi zabrana izgradnje objekata viših od 500 metara.

Zvaničnici koji odobre takve projekte, kršeći novo pravilo će „odgovarati doživotno“, saopštilo je ministarstvo.

Kina je dom nekih od najviših zgrada na svetu – uključujući Šangajski toranj od 632 metra i finansijski centar Ping An u Šenženu od 599,1 metar, prenonsi BBC.

Lokalni izveštaji kažu da, iako su neboderi možda potrebni u prenaseljenim gadovima kao što su Šangaj i Šenžen, u drugim gradovima nema nedostataka zemljišta, dodajući da su oni izgrađeni uglavnom iz razloga sujete.

Ranije ove godine, kula visoka 356 metara sa 71 spratom u centru Šenžena se više puta tresla, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost.

Istraga je utvrdila da je uzrok toga bio jarbol visok 50 metara na vrhu zgrade koji se pomerao na vetru, prenosi Tanjug.

Ubrzo nakon incidenta, Kina je u julu nametnula državnu zabranu izgradnje zgrada viših od 500 metara.

Pomenuta kula u Šenženu je ponovo otvorena u septembru nakon što je jarbol demontiran.

BONUS VIDEO: Eksplozija gasa u Šen Jangu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)