Foto:Haiyin Wang / Alamy / Alamy / Profimedia

Kineske vlasti za civilno vazduhoplovstvo izdale su sertifikat za proizvodnju domaće bespilotne električne letelice EH216-S za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL) za prevoz putnika.

Sertifikat, koji je izdala Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine, prvi je sertifikat u svetu koji je dodeljen za proizvodnju u ovoj industriji i predstavlja značajan korak ka masovnoj proizvodnji za eVTOL avione, prenosi Kineski međunarodni radio.

Foto: Printscreen YouTube/Global Update

EH216-S razvio je i proizveo Ehang iz Guangdžoua, a reč je o vodećoj svetskoj kompaniji za tehnološku platformu za urbanu vazdušnu mobilnost. Ehang je prošle godine dobio sertifikat standardnog tipa od Uprave za civilno vazduhoplovstvo Kine, saopštila je ta kompanija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Letelica se može široko primeniti u oblastima kao što su prevoz putnika, vazdušne ture, vazdušna logistika i reagovanje u hitnim slučajevima.

Visoka je 1,93 metra i široka 5,73 metra, sa maksimalnom poletnom težinom od 620 kilograma, koja je predviđena za prevoz dva putnika sa prtljagom. Letelica može da putuje do 30 kilometara maksimalnom brzinom od 130 kilometara na sat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare