Foto:profimedia.rs

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je danas da su razgovori o mirovnom rešenju za Ukrajinu održani proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji zadali "ogroman udarac" Rusiji.

Jermak je na brifingu za novinare u Kijevu rekao da su sve zemlje koje su bile prisutne na pregovorima u Džedi u potpunosti podržale ukrajinsku nezavisnost i teritorijalni integritet.

Ipak, on je priznao da učesnici nisu postigli dogovor o nekim tačkama ukrajinske mirovne formule ne želeći da precizira o kojim tačkama je reč, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima o tim tačkama se još razgovara, a učesnici su se angažovali izradi nacrta okvirnog dokumenta koji bi mogao da bude usvojen na sledećem mirovnom samitu.

PROČITAJTE JOŠ:

Jermak je rekao da su se učesnici saglasili da novi sastanak političkih delegacija bude održan u roku od oko šest nedelja.

Više od 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Sjedinjene Američke Države i predstavnike zemalja članica EU, ali ne i Rusije, učestvovali su na skupu u Džedi koji se tumači kao pokušaj Kijeva da izgradi širu koalciju koja bi podržala mirovnu viziju zvaničnog Kijeva, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski promovisao je set od 10 principa koje smatra osnovom za mir i okončanje rata, uključujući povlačenje svih ruskih trupa i vraćanje celokupne ukrajinske teritorije pod kontrolu zvaničnog Kijeva.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar