Kijev Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Ukrajinsko ministarstvo finansija procenjuje da će zemlji biti potrebno pet milijardi dolara mesečno da održi funkcionisanje ekonomije, kazala je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

„Veoma blisko sarađujemo sa Ministarstvom finansija (Ukrajine) po pitanju njihovih procena ili šta bi bilo potrebno da se podstakne funkcionisanje ekonomije u naredna tri meseca i oni su izašli sa brojkom od pet milijardi dolara mesečno“, kazala je ona, prenosi CNN.

Georgijeva je na prolećnom sastanku MMF i Svetske banke u Vašingtonu da je bilo nekih „neizvesnosti“ oko sume, ali je malo verovatno da će ona biti izvan finansijskih potreba zemlje i da MMF radi sa svojim partnerima na mobilizaciji „te vrste podrške“.

Ona je dodala da već razgovaraju o naknadnom paketu podrške sa Ukrajinom i naglasila da ta „velika neizvesnost“ ne bi trebalo da ih spreči da počnu da rade na ovom novom paketu.

Očekuje se da se Georgijeva i predsednik Svetske banke Dejvid Malpas sastanu sutra sa ukrajinskim premijerom i ministrom finansija da razgovaraju o daljoj pomoći.

Georgijeva je takođe navela da nije „mudro“ da se donese novi paket pomoći „dok neprijateljstva i dalje traju“.

„Nije pravedno očekivati od ukrajinskih vlasti da razviju i primene paket reformi širokog opsega u ovom trenutku“, poručila je Georgijeva.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Leševi na ulicama u preggrađu Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar