Foto: REUTERS/Nacho Doce

Pere Aragones, lider najjače stranke za nezavisnost od regionalnih izbora u Kataloniji, odbacio je mogućnost uspostavljenja vlade koju će voditi socijalisti (pobednici izbora), čak i ako Madrid pristane da pomiluje zatvorene separatističke lidere.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle izbora u nedelju, Salvador Ilja, glavni kandidat prosindikalnih socijalista, predložio je formiranje regionalne vlade sa katalonskim ogrankom levičarskog Podemosa. Ali to bi zahtevalo da Katalonska republikanska levica (ERC) bude suzdržana u ključnom glasanju o regionalnoj skupštini, a šef stranke Aragones je rekao za Politiko da to ne dolazi u obzir.

Umesto toga, Aragones je rekao da planira da vodi vlastitu vladu, sastavljenu od stranaka koje se zalažu za nezavisnost, kao i ostali koje ne zauzimaju stav o odvajaju od Španije, ali mogu biti otvorene za zakonski i obavezujući referendum o tom pitanju.

Aragones je rekao da se njegov stav neće promeniti čak i ako nacionalna vlada socijalističkog premijera Pedra Sančeza pomiluje katolonske lidere koji su u zatvoru zbog njihove neuspele kandidature za nezavisnost 2017. godine, uključujući i bivšeg lidera ERC-a Oriola Junkuerasa.

Foto: REUTERS/Albert Gea

„Za nas to pitanje ne može biti deo pregovora o formiranju vlade u Kataloniji. Prvi koji to ne bi prihvatili bili bi oni koji su pogođeni. To je tretiranje zatvorenika kao talaca“, rekao je Aragones.

Sančez nije odbacio pomilovnje niti je javno govorio o toj mogućnosti, ističući potrebu da se poštuje podela vlasti između sudstva i izvršne vlasti. Ali pravni postupak koji bi doveo do pomilovanje već je započet.

Očekuje se da će se Vrhovni sud usprotiviti pomilovanju, ali da španska vlada ima poslednju reč. Do odluke će možda biti potrebno da prođe nekoliko meseci.

Foto: REUTERS/Albert Gea

Ilja, međunarodno poznat kao bivši ministar zdravstva u Španiji, postigao je istorijski rezultat za socijaliste na izborima u nedelju, ostvojivši 23 odsto glasova i 33 od 135 mesta.

Rekao je za Politiko da je odlučan da se istakne u skupštini kao kandidat za vođenje vlade, tvrdeći da je njegova dužnost to da učini, nakon što je bio prvi na izborima.

„Katalonija je glasala za okretanje stranice i pokretanje novog vremena“, rekao je on.

Foto: REUTERS/Nacho Doce

On je rezultat na izborima predstavio kao jasan zahtev birača da iza sebe ostave raskol između separatista i unionista, koji već 10 godina dominira u katalonskoj politici.

Ali Aragones je rekao da i on želi novi pristup – formiranjem vlade, kako bi se prevazišle partije koje se zalažu za nezavisnost i pokušale da pregovoraju sa Madridom o obavezujućem referendumu, umesto da krenu jednostranim putem. Njegova partija je takođe osvojila 33 mesta u parlamentu, isto kao i socijalisti, iako imaju 2 odsto niže glasova ako se gleda u procentima.

„Smatramo da je važno da se sledeće zakonodavno telo fokusira na pitanja prava na samoopredeljenje i referendum. U tom smislu moramo ići dalje od saveza sa strogo nezavisnim snagama“, rekao je Aragones.

Njegov model je Ujedinjeno Kraljevstvo gde se britanska vlada složila da Škotskoj da moć da održi referendum o nezavisnosti 2014. godine.

Druga stvar je da li će Madrid videti stvari na isti način. Španska vlada treba da započne pregovore sa snagama Katalonije za nezavisnost sa ciljem pronalaženja rešenja za politička previranja u regionu. Ali još nema naznaka koje bi nagoveštavale da bi Sančez odobrio referendum u Kataloniji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar