Foto:Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Katalonija će inicirati novi sporazum sa španskom vladom o održavanju pravno obavezujućeg referenduma o potencijalnoj nezavisnosti regiona koji bi priznali i Španija i međunarodna zajednica, izjavio je danas katalonski lider Pere Aragones.

Šef katalonske vlade rekao je u regionalnom parlamentu da je Kataloniji za još jedan referendum neophodna saglasnost Madrida.

„Ne sumnjam da je to najbrži i najefikasniji način da se održi još jedno glasanje imajući u vidu lekcije iz 2017. godine i poteškoće koje nam nisu dozvolile da primenimo rezultat od pre pet godina“, istakao je on.

Foto:Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Aragones je svoj predlog nazvao „najinkluzivnijim, najdemokratskijim i objašnjivim međunarodnoj zajednici“ i rekao da će tražiti podršku svih političkih aktera Katalonije.

Španska vlada je, kako se navodi, odbacila predlog.

„Oni imaju te maksimalisticke aspiracije, koje vlada apsolutno ne deli“, rekla je portparolka vlade Isabel Rodriges i dodala da su obe strane nastavile da razgovaraju o normalizaciji svojih odnosa.

Foto:EPA-EFE/Marta Perez

Navodi se da predlog takozvanog sporazuma o jasnoći dolazi neposredno pre pete godišnjice nedozvoljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije i u kritičnom trenutku za njen separatistički pokret, koji je opterećen podelama između umerenih i radikalnih struja koji su pretili da slome koalicionu vladu.

Prema junskoj anketi, kako se navodi, oko 52 odsto Katalonaca protivi se nezavisnosti, a 41 odsto je podržava.