Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Češka uvodi poseban karantinski bonus od 14 evra dnevno po obolelom od koronavirusa, kako bi sprečila ljude da odlaze na posao ukoliko su zaraženi.

Pročitajte još:

S najvećim brojem novozaraženih u Evropskoj uniji, mnogi Česi ne prijavljuju sve svoje kontakte, jer u karantin spada u naknadu za bolovanje od 60 odsto plate. Prijatelji i rođaci mole ih da ih ne odaju, jer ne bi finansijski podneli karantin, pa mnogi tako nenamerno nastavljaju širenje bolesti.

Prema poslednjem izveštaju ECDC-a, Češka je imala 1395 novozaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika i već je nedeljima na prvom mestu u EU. Od početka pandemije uz zemlji od nešto manje od 11 miliona stanovnika zabeleženo je gotovo 1,3 milona zaraženih slučajeva i 21.325 smrtnih slučajeva Većina je sada trenutno  zaražena britanskim sojem, bolnice su pod izuzetnim pritiskom.

Češka je zatražila medicinsku pomoć od drugih evropskih zemalja. Od Nemačke, Švajcarske i Poljske zatražili su da preuzmu deo njihovih pacijenata, a najavljuju da će bolnice angažovati i studente medicine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar