Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Svi koji su bili u kontaktu s direktorkom Dermatološke klinike Ninom Cacom Beljanovski, koja je četvrta osoba obolela od koronavirusa u Severnoj Makedoniji, moraće da se samoizoluju na 14 dana, izjavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je sinoć na konferenciji za novinare rekao da će klinika biti privremeno zatvorena i dezinfikovana, dok će 64 zaposlena, 11 pacijenata i 13 pacijenata na vanbolničkom lečenju biti stavljeno u kućni karantin naredne dve nedelje, prenela je sinoć MIA.

Proteklog vikenda, Klinika je bila domaćin simpozijuma o dermato-veneričnim bolestima, kojoj su prisustvovala 103 lekara iz više zemalja koji su telefonom obavešteni o novonastaloj situaciji.

Filipče je kazao i da bi Beljanovska, koja se nakon povratka iz Italije nije stavila u samoizolaciju i nije poštovala preventivne mere, trebalo da bude otpuštena, ali da je u ovom trenutku njena ostavka nemoguća zbog predstojećih izbora. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je razočarano ponašanjem Beljanovske koja se nakon povratka iz Italije prošle nedelje vratila na posao i nije se testirala.

Filipče je još jednom pozvao sve građane da slušaju preporuke lekara kako bi sprečili širenje koronavirusa i istakao da je ugrožavanje javnog zdravlja veoma ozbiljan prekršaj.

„Niko neće biti posteđen od preuzimanja odgovornosti“, rekao je Filipče.

On je dodao i da će Klinika za dermatologiju u Štipu takođe biti privremeno zatvorena jer su svi njeni zaposleni prisustvovali konferenciji u Skoplju. Kada se radi o obolelima, Filipče je rekao da se čekaju rezultati još osam osoba koje imaju simptome slične gripu.