raketa spejs iks
Lansiranje rakete Spejs iks Foto:REUTERS/Thom Baur

Kapsula kompanije Spejs iks (SpaceX) sa četiri astronauta stigla je danas do Medjuanarodne svemirske stanice, što je treći let sa posadom te privatne kompanije Ilona Maska u manje od godinu dana Kako prenosi televizija Nase, kapsula Dragon autonomno pristaje uz Medjunarodnu svemirsku stanicu dan posle lansiranja iz Kenedi svemirskog centra američke svemirske agencije Nasa.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova grupa astronauta, dvoje Amerikanaca po jedan Francuz i Japanac će provesti šest meseci na svemirskoj stanici. Oni će zameniti četiri astronauta koji će se vratiti na Zemlju u sredu drugom kapsulom Dragon.

Ovo je prvi put da se dve kapsule kompanije Spejs iks nalaze parkirane istovremeno uz Medjunarodnu svemirsku stanicu.

Reč je o trećem letu sa posadom kompanije Ilona Maska, ali prvi put je upotrebljena letilica koja je ranije već letela. Kapsula Dragon upotrebljena je u maju prošle godine za prvo slanje letelice sa posadom do Medjunarodne svemriske stanice, dok je raketa Falkon koja je prenela kapsulu juče upotrebljena za drugi let sa posadom u novembru.

Nova četiri svemirska putnika su astronauti Nase Šejn Kimbro i Megan Mekartur, Francuz Toma Peske i Japanac Akihiko Hošide. Svi su, sem američke astronautkinje Megan Mekartur, ranije već boravili na Medjunarodnoj svemriskoj stanici.

Naredna četiri dana na svemirskoj stanici će biti 11 astronauta, skoro kao i rekordnih 13 kada su leteli šatli američke svemirske agencije Nasa. U sredu će četiri astronauta da se vrate na Zemlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar