Foto: Cole Burston / AFP / Profimedia

Tinejdžer iz Toronta koji je ubio jednu ženu i ranio drugu u februaru optužen je za terorizam pošto je istraga pokazala da je delo bilo motivisano ideologijom nasilne mizoginije. Ukoliko bude osuđen, ovaj 17-godišnjak biće prvi "incel terorista".

Prvobitne optužbe bile su za ubistvo prvog stepena i pokušaj ubistva, a kanadska policija saopštila je da će ipak biti optužen za terorizam pošto postoje dokazi da je mladić bio povezan sa „pokretom incela“, piše Tajm.

Tinejdžer je optužen da je mačetom ubio 24-godišnjakinju u salonu za erotske masaže u Torontu 24. februara, a da je potom ranio vlasnicu lokala koja je pokušala da pomogne radnici.

Broj muškaraca koji se poslednjih godina identifikuju kao “inceli” — skraćeno od involuntary celibate, ili nedobrovoljni celibat — neprekidno raste, a pripadnici ove onlajn supkulture koja doslovno seje mržnju prema ženama zato što one ne žele da imaju seks sa njima fantaziraju o nasilju i glorifikuju masovne ubice. Veliki broj masovnih ubica pripadao je upravo virtuelnoj zajednici incela.

Eliot O. Rodžer koji je u Kaliforniji 2014. godine ubio šestoro ljudi, dan ranije objavio je video-snimak u kojem je naveo da trpi torturu zbog seksualne deprivacije i zakleo se da će kazniti žene zato što mu uskraćuju seks objavivši “rat protiv žena”.

Foto: EPA/MICHAEL NELSON

Rodžer je inspirisao nekolicinu masovnih ubica, među kojima je bio i Alek Minasijan koji je upravo u Torontu 2018. godine ubio desetoro ljudi, svega nekoliko minuta pošto je na Fejsbuku objavio da je “pobuna incela počela” i da svi treba da se poklonimo “vrhovnom džentlmenu Eliotu Rodžeru”.

Inceli nekad pozivaju i na pobunu „beta muškaraca“ kojom bi bilo srušeno ono što oni nazivaju „društvom represivnog feminizma“.

Stručnjaci ističu da se isti obrasci koji dovode do radikalizacije belih suprematista i drugih terorista mogu primeniti i na mizogine muškarce koji se odlučuju da izvrše masovna ubistva: to su, gotovo po pravilu, usamljeni, problematični pojedinci koji na internetu pronalaze zajednicu istomišljenika sa kojima dele svoje frustracije i bes. Inceli su ekstremno zavidljivi ljudi, oni koji misle da im žene i čitav svet duguju nešto – prvenstveno seks – i preziru one koji dobijaju stvari koje su njima uskraćene.

Foto: EPA/MICHAEL NELSON

Konstruisali su nasilnu političku ideologiju na premisi da je suštinska nepravda što se žene sa njima ne upuštaju u odnose. Predstavljaju se kao fizički neprivlačni i bez socijalnih veština, pišu da je današnje društvo mesto na kojem se žene obožavaju kao boginje, iako nisu ništa više do “kante za spermu”, sanjaju o tome da obezglave “drolje koje nose kratke šortsiće, a ne žele da ih muškarci pipaju” i razvijaju scenarije o aukcijama žena na kojima se one kada napune 18 godina prodaju onome ko najviše ponudi.

Ipak, nikada dosad nijedan incel, odnosno masovni ubica čiji je napad inspirisan mržnjom prema ženama, nije optužen za terorizam. Kanadska policija je obrazložila svoju odluku rečima da „terorizam ima mnogo oblika i da je važno istaći da on nije ograničen na jednu grupu, religiju ili ideologiju“.

Zaista, ni nema logičkog utemeljenja u postavci da se nasilje inspirisano mržnjom prema drugim verama naziva terorizmom, a ono podstaknuto mržnjom prema ženama ne. Aleks Minasijan je optužen po deset tačaka za ubistvo prvog stepena i još 16 tačaka za pokušaj ubistva, ali ne i za terorizam.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar