Dominc Cummings Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

"Boris Džonson nije bio voljan da uvede strožije mere kada je prošle jeseni došlo do porasta broja zaraženih kovidom jer je smatrao da većinom umiru samo stariji od 80 godina", rekao je za BBC Dominik Kamings, bivši glavni savetnik britanskog premijera.

PROČITAJTE JOŠ:

Kamings je takođe rekao da mu je premijer poslao poruku u kojoj stoji da „više ne veruje preterivanjima britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS)“ pa je dodao kako je Džonson bio više za to da virus prođe kroz populaciju nego da se uništi privreda.

Odgovor vlade

Portparol britanske vlade reagovao je na ove navode Kamingsa.

„Premijer je tokom pandemije poduzimao nužne mere kako bi zaštitio živote i ekonomiju, vodeći se pritom najboljim naučnim savetima. Podsetimo, vlasti su uvele tri nacionalna karantina i time sprečile pucanje zdravstvenog sistema“, naveo je portparol.

Brojevi novozaraženih u Britaniji naglo su pali prošlog leta, ali su opet počeli da rastu kada je krenula jesen. Kamings je izjavio za BBC kako su on, glavni naučni savetnik Ujedinjenog Kraljevstva Patrik Valans i glavni medicinski službenik Engleske Kris Viti već od sredine septembra zagovarali strože mere, ali da je Džonson rekao: „Ne, ne, ne, ne, ne, ne pristajem na to.“

Džonson: Ako dobijete kovid, živite duže

13. oktobra prošle godine je svakog dana u Britaniji umiralo više od stotinu ljudi. Vođa laburista Keir Starmer zatražio je uvođenje lokdauna u trajanju od dve do tri nedelje, ali vlada je bila protiv toga.

Politički savetnik, koji je optužio vladu da je odgovorna za hiljade smrtnih slučajeva od kovida-19, podelio je sa javnosti poruke iz oktobra koje je navodno Džonson slao saradnicima.

Džonson je u poruci poslatoj 15. oktora napisao kako je „pomalo potresen nekim podacima o smrtnim slučajevima od kovida“.

„Srednja starosna granica za one koji su umirali iznosila je između 81 i 82 godine za muškarce i 85 za žene. To je iznad očekivanog životnog veka. Stoga, ako dobijete kovid, živite duže. Teško da će neko mlađi od 60 godina završiti u bolnici, a u tom slučaju će preživeti. I više ne verujem svim tim preterivanjima NHS-a. Ljudi, mislim da moramo posložiti stvari. U zemlji imamo više od 3 miliona starijih od 80 godina. To znači da nema nacionalnog lokdauna“, napisao je Džonson u poruci.

No, premijer je 31. oktobra najavio četveronedeljno zatvaranje Engleske, rekavši da je to potrebno za zaštitu NHS-a jer brojke sugerišu da bi smrtnost mogla dosegnuti „nekoliko hiljada dnevno“ ako se ne uvedu „ozbiljne mere“.

„Ne možete posetiti kraljicu. Što ako je zarazite koronavirusom?“

Britanska opozicona Laburistička stranka saopštila je kako su Kamingsova otkrića ojačala argumente za javnu istragu i da su „dodatni dokaz da je premijer grešio na štetu javnog zdravstva“.

Kamings je za BBC kazao da je Džonson rekao zvaničnicima da nikada neće pristati na prvi lokdaun te da ga je bilo potrebno uveriti da se ne susretne sa kraljicom.

„Pitao sam ga što radi, a on je rekao da ide da vidi kraljicu. Rekao samo mu: ‘Neki članovi kabineta su u izolaciji. Možda imate koronavirus. Možda ja imam koronavirus. Ne možete posetiti kraljicu. Što ako je zarazite koronavirusom?'“ rekao je Kamings.

„Odgovorio je da zapravo nije dobro promislio“, dodaje bivši glavni savetnik premijera.

Bonus video: Ponovo otvoreni klubovi u Londonu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar