Uragan Ida
Uragan Ida Foto:Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

Uragan Ida je u nedelju pogodio američku državu Luizijanu, jugozapadno od Nju Orleansa, kao uragan od 4 stepena, saopštio je Nacionalni centar za uragane u Majamiju. Sa sobom je doneo orkanske vetrove od oko 240 kilometara na sat kada je udario u obalu nakon prelaska Meksičkog zaliva, dodaje NHC.

Trenutno je najveća izmerena brzina vetra 249 km / h, a ako se poveća za samo 10 km / h, Ida će se pretvoriti u uragan 5. kategorije.

Uragani ove veličine, jedan stepen manje od najvećeg, obično izazivaju katastrofalne posledice, dodaje NHC, upozoravajući na plime i moguće poplave.

Ida je pogodila obalu u blizini Fort Furšon -a, tačno šesnaest godina nakon što je uragan Katrina opustošio područje na jugu Sjedinjenih Država.

Sigurnosne kamere u vatrogasnoj stanici Delakroik u Luizijani snimile su šta je uragan Ida uradio za samo sat vremena.

Oko 350.000 stanovnika Luizijane ostalo je bez struje. Oluja je pogodila i ključnu američku naftnu infrastrukturu u tom području i poremetila snabdevanje naftom. U nekim priobalnim područjima zabeleženi su talasi od gotovo dva metra.

Delovi autoputa, koji se proteže duž obale Luizijane i Misisipija, su već pod vodom, pokazuju snimci sa društvenih mreža.

Uragan se kreće od obale ka Nju Orleansu i Baton Ružu. U Nju Orleansu je već počela da pada kiša i da se izliva voda iz jezera Pančatrejn. Zvaničnici ističu da zbog brzog jačanja oluje nije bilo vremena da se organizuje obavezna evakuacija 390.000 stanovnika tog grada.

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je da Ida ugrožava živote i da bi mogla da izazove ogromnu štetu.

„Čim oluja prođe, sva moć zemlje biće uložena u spasilačke operacije i oporavak“, rekao je Bajden tokom posete sedištu Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) u Vašingtonu.

Ida je pogodila Luizijanu na 16. godišnjicu uragana Katrina, oluje treće kategorije koja je odnela 1.800 života, probila nasipe i izazvala razorne poplave u Nju Orleansu. Zvaničnici veruju da će nasipi, poboljšani posle 2005. godine, izdržati nalet uragana.

BONUS VIDEO: Uragan Nora na Kubi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar