Foto: Handout / AFP / Profimedia

Nakon pet godina njuškanja u potrazi za minama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima u Kambodži, Magava se povlači.

Pročitajte još:

Afrički džinovski torbasti pacov Magava, najuspešniji glodar koji je obučen da pronalazi nagazne mine, koji je očistio više od 141.000 kvadratnih metara, što odgovara površini oko 20 fudbalskih terena, i pronasao 71 nagaznu minu i 38 drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava, završiće svoj radni vek.

Belgijska humanitarna organizacije Apopo, sa sedištem u Tanzaniji, koja je obučila Magavu saopštila je da je došao trenutak da sedmogodišnji glodar ode u penziju.

Iako je još uvek dobrog zdravlja, dostigao je starosnu granicu za penzionisanje i očigledno počinje da usporava.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Magava je prošle godine odlikovan prestižnom zlatnom medaljom za njegov doprinos pronalaženju mina u Kambodži od strane Britanskog veterinarskog humanitarnog udruženja PDSA, nagradom koja je do tog trenutka bila rezervisana samno za pse.

Afrički džinovski pacovi, koji žive i do osam godina, najprikladniji su za uklanjanje mina jer im njihova veličina omogućava da hodaju preko minskih polja bez aktiviranja eksploziva, a rade to mnogo brže od ljudi.

Magava je deo grupe pacova uzgajanih u ove svrhe. Rođen je u Tanzaniji 2014. godine, a 2016. godine preselio se u Kambodžu, da bi započeo svoju karijeru u pronalaženju mina.

Više od 60 miliona ljudi u 59 zemalja i dalje je ugroženo nagaznim minama i drugim neeksplodiranim sredstvima, koje su samo u 2018. godini bile odgovorene za smrt 6.897 ljudi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar