Kamala Haris
Kamala Haris Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Američka potpredsednica Kamala Haris kritikovala je danas vlasti u Pekingu zbog akcija zastrašivanja i pritsaka na države oko Južnog kineskog mora i potvrdila da će SAD podržati svoje saveznike u tom regionu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vidimo da Peking nastavlja da vrši pritisak, zastrašuje i sebi daje pravo na veći deo Južnog kineskog mora“, poručila je Kamala Haris u govoru u Singapuru, u kome je opisala glavne spoljnopolitičke ciljeve američke administracije u Aziji,prenosi AP.

Ona je navela i da postupci Pekinga nastavljaju da podrivaju međunarodni poredak zasnovan na zakonima i ugrožavaju suverenitet drugih zemalja.

Potpredsednica SAD, koja je ove nedalje na turneji po zemljama jugoistočne Azije, potvrdila je da SAD čvrsto stoje uz svoje saveznike i partnere koji su suočeni sa pretnjama Kine.

Ova poseta dolazi u važnom trenutku za SAD, kada američka administracija nastoji da dodatno učvrsti svoj zaokret prema Aziji, nakon višedecenijskog fokusiranja na Bliski istok koje se završava haotičnim povlačenjem iz Avganistana.

Kamala Haris je podvukla ovu promenu, nazvavši Indopacifički region veoma važnim za bezbednost i prosperitet SAD, koje, iako su usredsređene na završetak svog angažmana u Avganistanu, imaju kao imperativ, kako je rekla, da unapređuju svoje interese u drugim regionima, uključujući ovaj.

Za čvrstu neutralnost Singapura u tenzijama između SAD i Kine, američka podpredsednica je takođe potvrdila da SAD ne žele da nateraju bilo koga da bira između ovih zemalja.

Ona je naglasila značaj koji ovaj region ima za odbranu SAD kao i da jugoistočna Azija predstavlja četvrto najveće američko izvozno tržište.

Potpredsednica SAD se obratila nakon što se u ponedeljak sastala sa predsednicom Singapura Halimom Jakob i premijerom Li Sijen Lungom, a iz njenog kabineta najavljen je niz dogovora sa tog sastanka koji imaju za cilj borbu protiv sajber pretnji, klimatskih promena, kao i rešavanje pandemije kovid-19.

Kamala Haris doputovala je juče u zvaničnu posetu Singapuru na početku turneje po jugoistočnoj Aziji, a potom putuje u Vijetnam, u prvu posetu jednog potpredsednika SAD Hanoju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)