Foto:EPA-EFE/DAVID SWANSON

Nekoliko hiljada građana Kalifornije moralo je da napusti svoje domove nakon što su požari zahvatili prostor u okoliko San Franciska. Požari se od ponedeljka šire Kalifornijom, a rasplamsali su se zbog velikog toplotnog talasa i jakih vetrova.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje nakon što se ova savezna zemlja suočila sa preko 100 požara širom zemlje.

Kako prenosi BBC, najugroženi grad je je Vekavil koji ima 100.000 stanovnika i nalazi se između San Franciska i Sakramenta.  U ovoj mestu uništeno je 50 objekata, dok je preko 50 oštećeno u vatrenoj stihiji.

Smatra se da je uzrok požara toplotni talas koji je krenuo sa zapada zemlje, da bi se proširio celokupnom teritorijom. U toku ove nedelje zabeležena je najviša temperatura ikada od kada se meri u ovoj saveznoj državi.

Najmanje 33 požara zahvatila su više od 141.000 ari zemljišta u severnom delu Kalifornije, a najveći među njima podeljeni su u tri zone.

Kalifornija je zamolila građane da što efikasnije koriste električnu energiju kako ne bi morali da uvode mere restrikcija struje, budući da je sistem snabdevanja strujom u velikoj opasnosti.

Kako prenosi Rojters, ove godine je u požarima izgorelo 1,4 hektara zemlje manje nego prošle godine u ovo vreme, ali savezna vlast upozorava da će sledećeg meseca doći do pogoršanja situacije jer se očekuje pojačana aktivnost vetra koji šire požare.

 

 

 

Komentari

Svi komentari (0)