Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; YURIY DYACHYSHYN / AFP / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Drugi dan u nizu, Ukrajina je sprovela velike napade dronovima na teritoriji Rusije. Opet su gorele rafinerije, odjekivale eksplozije, a na meti se našla i zgrada FSB-a. U međuvremenu, ruski diverzanti, pre svega Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korups, tvrde da se i dalje nalaze u Belgorodskoj oblasti i napreduju, uprkos granatiranju. Iza, zasad uspešne taktike iznenadnih operacija na teritoriji Rusije, stoji šef ukrajinskih obaveštajaca Kirilo Budanov.

Ukrajina je uspešno gađala i oštetila zgradu ruske bezbednosne službe (FSB) u pograničnoj regiji Belgorod, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Jato dronova krenulo na Rusiju

„Ukrajinske oružane snage napale su zgradu FSB-a u Belgorodu pomoću bespilotne letelice, navode operativne službe“, objavio je TASS, dodajući da nije bilo žrtava.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Više od 30 dronova uništeno je u vazduju iznad regije Voronjež, sa „manjim“ oštećenjem infrastrukture zbog pada krhotina, objavio je tamošnji guverner Aleksander Gusev.

„Opasnost od napada UAV-a i dalje postoji“, dodao je.

Pavel Malkov, guverner regije Rjazanj, rekao je da je rafinerija nafte zapaljena nakon napada dronom – pri čemu je nekoliko ljudi povređeno.

U međuvremenu, u Belgorodu, krhotine koje su padale s neodređenog broja oborenih dronova oštetile su gasovod za i prekinule dotok struje u nekim selima.

Dron je takođe oboren dok se približavao rafineriji nafte u Lenjingradskoj oblasti, naveo je guverner Aleksandar Drozdenko na Telegramu. Roman Starovoit, guverner Kurske oblasti severno od Belgoroda, rekao je da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili najmanje četiri bespilotne letelice koje je lansirala Ukrajina, ali nije dao dodatne pojedinosti o potencijalnoj šteti.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusija je oborila ukupno 58 ukrajinskih bespilotnih letelica, prema ministarstvu odbrane. Ukrajina tek treba da komentariše tvrdnje ruskih guvernera i ministarstva odbrane.

Ovo je usledilo nakon slične ofanzive bespilotnim letelicama dan ranije, koja je usledila neposredno pre nego što su paravojne grupe, navodno sastavljene od ruskih partizana čije je sedište u Ukrajini, izvele napade na Belgorod i Kursk. Ruska vojska je navela da je upad registrovan, ali da su diverzanti proterani iz same Rusije.

Ruski partizani: „Još smo tu“

Ipak, Legija Sloboda Rusije podelila je snimak svojih boraca koji se navodno nalaze u selu Tetkino u Kurskoj oblasti. Borci na snimku tvrde kako se još uvek nalaze u selu, uprkos tome što su izloženi žestokom granatiranju.

Naglašavaju kako planiraju da nastave dalje. Obraćanje završavaju s porukom: „Slava Ukrajini, herojima slava. Sloboda Rusiji“. Legja Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon saopštili su dan ranije kako su ušli u Belgorodsku i Kursku oblast.

U jednom trenutku su objavili kako su zauzeli Tetkino.

Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Selo Tetkino u regiji Kursk potpuno je pod kontrolom ruskih oslobodilačkih snaga. Putinova vojska beži iz sela, a iza sebe ostavlja tešku opremu“, glasila je poruka.

Tek će biti diverzija

Sve ovo je ranije najavio šef ukrajinskih obaveštajac Kirilo Budanov, što su primetili oni koji su ga pažljivo slušali.

Ukrajina ne planira da zaustavi napade u dubini teritorije Rusije, uprkos zabrinutosti zapadnih partnera Ukrajine o mogućem odgovoru Rusije, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Budanov.

On je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ rekao da tako smela taktika ukrajinskih napada dronovima izaziva zabrinutost kod nekih partnera Ukrajine, koji upozoravaju da bi to moglo da izazove oštriji odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina, možda čak i uz upotrebu nuklearnog oružja.

Budanov, ipak, kaže da će Ukrajina nastaviti da radi u dubini Rusije kako bi „sabotirala Putinovu ratnu mašineriju“.

„Ne predviđamo suštinske promene u bliskoj budućnosti. Sve što smo radili, radićemo i ubuduće“, rekao je Budanov i ocenio da će godina biti teška za Ukrajinu.

Budanov Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Ko je šef špijuna

Kada ide na intervju sa stranim novinarima i raspravlja o ratnim obaveštajnim podacima uvek sa sobom nosi pištolj. Oružje i vojna oprema razbacani su po podu njegovog kabineta u Kijevu, a tvrdi da ima „izvore“ bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Njegovo ime je Kirilo Budanov (38) i on je šef ukrajinske obaveštajne službe koji vodi špijunske operacije tokom rata sa Rusijom, a izgradio je neuobičajen javni profil koji je koristio za širenje poruka i za pretnje Rusiji izdaleka.

„Ovih dana šef špijuna ne može da ostane u senci. To jednostavno više nije moguće. I svi naredni ratovi će izgledati ovako, u bilo kojoj zemlji na svetu. Možemo reći da namećemo trendove“, rekao je on agenciji Rojters u svom štabu u Kijevu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ističe da je Ukrajina naučila lekciju iz 2014. godine kada je Moskva iznenadila svet zauzevši ukrajinsko poluostrvo Krim i započevši rat.

„Informacioni rat smo potpuno izgubili 2014. godine. A rat koji je počeo 2022. dočekali smo na potpuno drugačiji način. Sada Rusi gube informacionu bitku“, tvrdi Budanov.

Imenovan je u avgustu 2020. godine i doživeo je veliki rast popularnosti u Ukrajini tokom rata, gde je prikazan kao mozak operacija usmerenih na nanošenje štete Rusiji. Podrazumeva se da u ruskim medijima ima potpuno suprotan status. Kremlj je osudio njegovu „monstruoznu” izjavu u maju, u kojoj je rekao da će „nastaviti da ubija Ruse bilo gde na ovom svetu do potpune pobede Ukrajine”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare