Foto: Yegor Aleyev / TASS / Profimedia

Rusija ima dovoljno novca da plati svoje dugove, a problem je u tome što joj SAD ne daju da ih plati. Pitanje je, da li je to problem za Rusiju ili za zemlje koje je sankcionišu. Rusija se od početka rata u Ukrajini suočava sa ozbiljnim ekonomskim sankcijama mnogih zemalja. U martu su Međunarodni monetarni fond i neke agencije za kreditni rejting procenile da će Rusija biti toliko pogođena da joj preti duboka recesija, pa čak i bankrot, odnosno nemogućnost otplate dugova. U Rusiji recesije još nema, a njena solventnost je složenije pitanje.

Rusija ima dovoljno novca

Rusija nema problema sa likvidnošću i u stanju je da izmiri svoje obaveze prema stranim kreditorima. Evropska unija još nije ograničila uvoz prirodnog gasa i nafte, koji su važni ruski izvozni artikli i kojima je cijena od početka rata naglo porasla. Prema pisanju medija ima i mnogo novca u stranim valutama, iako su neke zemlje zamrznule zlato i novac koji Rusija ima u inostranstvu, a neke zemlje odbijaju da plate u ruskim rubljama.

Uprkos tome, Rusija ne može da vrati sav dug. Ministarstvo finansija SAD to nije dozvolilo od 25. maja. Do tada je bila na snazi takozvana generalna licenca američkog Ministarstva finansija, kojom je otplata duga izuzeta iz sankcija Rusiji.

Opširnije pročitajte na sajtu N1
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)