Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

U središtu epidemije koronavirusa našao se kruzer Diamond Princess na kojem su prvi slučajevi potvrđeni 5. februara 2020. godine, a broj dosad potvrđenih slučajeva na brodu veći je nego u bilo kojoj drugoj zemlji osim Kine i Južne Koreje.

Kako je sve počelo?

Osamsedestogodišnjak iz Hongkonga ukrcao se na Princezu 20. januara u Jokohami i na kruzeru se zadržao pet dana, do 25. januara. Šest dana kasnije, 1. februara, posetio je lekara u Hongkongu, gde je analizom utvrđeno da je pacijent pozitivan na COVID-19.

Brod je trebalo da iz Jokohame ponovo isplovi 4. februara, ali je saopšteno da se polazak odlaže i istog dana na kruzer su stigli japanski stručnjaci koji su testirali putnike i osoblje na virus. Već 5. februara potvrđeno je da je desetoro putnika pozitivno na novi koronavirus, a na brodu je uveden karantin.

Ukupno 3.700 putnika prvobitno je trebalo da u karantinu provedu 14 dana, u luki Jokohama, ali je 7. februara broj potvrđenih slučajeva porastaoa na 61. U narednim danima je rastao, te je ukupan broj obolelih 10. februara dostigao 135. Dan kasnije, 11. februara, potvrđeno je još 39 slučajeva, 13. februara još 44, sve do 18. februara kada se broj obolelih popeo na 542.

Kentaro Ivata, profesor na Odeljenju za zarazne bolesti Univerziteta Kobe, tada je žestoko kritikovao mere karantina i opisao situaciju na brodu kao „potpuno haotičnu“, u video snimku objavljenom na Jutjubu.

Posetio je brod rekavši da je situacija „potpuno neadekvatna u pogledu kontrole infekcije“ i dodao da se na brodu ne odvajaju zaraženi od zdravih.

Dodao je da više strahuje od virusa na brodu nego dok je radio za vreme epidemije ebole i SARS-a.

Japanski zvaničnici branili su svoj pristup rekavši da se većina infekcija verovatno dogodila pre perioda karantina.

Ivata je kasnije uklonio snimak i izvinio se, ali je ostao pri stavu da je situacija na kruzeru haotična. U međuvremenu je NIID, Nacionalni institut za infektivne bolesti u Japanu, objavio preliminarni izveštaj u kojem se navodi da je u slučaju prvih 184 zaraženih do prenosa došlo pre uvođenja karantina.

Dvoje putnika je preminulo 20. februara, državljani Japana u osamdesetim godinama. Treća žrtva preminula je 23. februara, takođe Japanac stariji od osamdeset godina, a danas je saopšteno da je preminula i četvrta osoba na kruzeru Diamond Princess.

Šta se dešava sa onima koji odu sa broda?

Oni koji su dobili negativne rezultate i koji ne pokazuju nikakve simptome se iskrcavaju, a brod je prevozio ukupno 3.700 ljudi. Oni kojima nije pronađen virus, ali su bili u kabinama sa zaraženim ljudima, takođe ostaju na brodu zbog dodatnih provera.

Putnici broda Dajmond princes su iz više od 50 zemalja, pa su lekari zabrinuti da bi to moglo da izazove zarazu širom sveta.

Kako je brod završio u karantinu?

Putnički brod stavljen je u karantin u japanskoj luci Jokohama početkom februara, nakon što je otkriveno da je čovek koji se iskrcao u Hongkongu imao virus. Putnici su u početku bili izolovani u kabinama, a kasnije im je bilo dozvoljeno da povremeno izlaze na palubu, piše BBC.

Uprkos karantinskim merama, broj zaraženih ljudi iz dana u dan je brzo rastao. Vlade nekoliko zemalja potom su započele evakuaciju svojih državljana.