Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Plaćenička grupa Vagner i njen lider oligarh Jevgenij Prigožin navodno su zaradili stotine miliona dolara putem ugovora sa ruskom vladom, iskorišćavajući prirodne resurse drugih država i podržavajući nestabilne režime, prenosi Forbs.

Grupa Vagner je ponudila bezbednosne usluge brojnim slabim i ratom razorenim afričkim i bliskoistočnim zemljama, a kompanije koje su navodno povezane sa Prigožinom generisale su 250 miliona dolara od prirodnih resursa u tim zemljama, četiri godine pre ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u istrazi Financial Times.

Sirija

Vagner je navodno pomogao savezniku Rusije i predsedniku Sirije Bašaru el Asadu u borbi protiv pobunjeničkih grupa i Islamske države, a naftnim kompanijama povezanim sa Prigožinom, poput Evro Polisa, ponuđeno je smanjenje od 25 odsto zarade od naftnih i gasnih polja koje je grupa oslobodila od pripadnika Islamske države (ili ISIS-a), saopštili su Associated press i Ministarstvo finansija SAD 2018. godine, prenosi N1.

Foto: EPA-EFE/STRINGER/REUTERS/Stringer

Evro Polis je samo u 2020. ostvario 134 miliona dolara bruto prodaje i 90 miliona dolara profita od ponovnog preuzimanja naftnih polja od ISIS-a tokom građanskog rata u Siriji, utvrdio je Financial Times, uprkos tome što je kompanija godinama ranije bila sankcionisana od strane SAD, piše Forbes.

Centralnoafrička Republika

U zamenu za obezbeđenje plaćenika koji će podržavati vladu i zaustaviti državni udar protiv autokratskog lidera zemlje, kompanije povezane sa Vagnerom navodno održavaju značajnu kontrolu nad iskopavanjem zlata i dijamanata u zemlji, kao i nad pravima na šumarstvo.

Iako se procene razlikuju, prihod u Centralnoafričkoj Republici je veliki: diplomatska depeša koju je Politico dobio ranije ove godine sugeriše da bi Vagnerov profit od rudarstva mogao da bude blizu milijardu dolara, dok CBS procenjuje da su preduzeća u šumarstvu povezana sa Vagnerom donela skoro milijardu dolara prihoda, te da bi jedan rudnik mogao da generiše do 2,7 milijardi dolara.

Foto: Wagner / AFP / Profimedia,Kremlin.ru/Handout via REUTERS, REUTERS/Stringer

„Rusi kontrolišu sve. Oni su arogantni i nasilni. Кada dođu na sastanak, čak ni ne sednu”, rekao je Abdul Aziz Sali, rudarski ekonomista iz Centralnoafričke Republike, za Njujork tajms krajem prošle godine.

Sudan

Prigožin vodi slične poduhvate usmerene na prava na iskopavanje zlata preko kompanije koju navodno kontroliše pod nazivom M Invesr. U jednom trenutku, pod bivšim diktatorom Omarom al-Baširom, sudanska vlada se odrekla prava da poseduje 30 odsto podružnice M Investa, navodi se u izveštaju globalne mreže istaživačkih novinara OCCRP.

Iako al-Bašir više nije na vlasti, podružnica Prigožinove M Invest-a i dalje vodi sudansku fabriku za preradu zlata, izvestio je Njujork tajms, a ruske grupe su odgovorne za najveći deo krijumčarskog tržišta putem kog je odneto čak 1,9 milijardi dolara vredno zlato iz Sudana 2021. godine, izvestio je CNN.

Inače, Prigožin negira veze sa ovom rudarskom kompanijom.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia,REUTERS/Stringer

Rusija

Prigožin je započeo u ugostiteljskoj industriji svoje zemlje, tako da pored ugovora sa stranim plaćenicima i prava na minerale, entiteti povezani sa Prigožinom uzimaju novac od „naduvanih ugovora ruske vlade“, navodi se u nedavnom izveštaju vlade Velike Britanije.

Кompanije koje vodi Prigožin dobile su najmanje tri milijarde dolara od 2011. do 2019. godine u ugovorima ruske vlade u kojima je pisalo da su namenjene za ugostiteljstvo, izveštava Current Time, novinska kuća koju podržava vlada SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Viktorija Nuland, američki državni podsekretar za politička pitanja, rekla je Кongresu ranije ove godine da rudarenje zlata u zemljama poput Centralnoafričke Republike i Malija „direktno finansira borbu u kojoj [borci Vagnerove grupe] učestvuju u Ukrajini“.

SAD: Vagner želi d pristupi libijskoj nafti

Zbog snažnog uticaja Vagner grupe na brojne zemlje bogate resursima, američka vlada je zabrinuta zbog potencijalnih budućih zadiranja.

Vol Strit Žurnal je izvestio da su SAD posebno zabrinute jer „Vagner pokušava da pristupi libijskoj nafti“ pošto je grupa i dalje aktivna u ovoj zemlji, a dokumenti američke vlade koji su procurili pokazuju da je Vagner zainteresovan za sklapanje ugovora sa vladom Haitija kako bi se suzbila bande.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar