Foto: Uygar Ozel / Zuma Press / Profimedia

Letonija, baltička zemlja koja se graniči sa Rusijom, plaši se odmazde Moskve zbog njene odluke da ukloni spomenike iz sovjetskog doba.

Letonski parlament usvojio je 12. maja odluku o uklanjanju spomenika, uključujući i džinovski u prestonici Rigi, a sa „čišćenjem spomenika“ će se početi na jesen.

„Verujemo da će Rusija pokušati da se na neki način osveti“, rekao je neimenovani izvor iz kancelarije Evropske komisije u Rigi i dodao da se očekuje da meta napada budu letonske ustanove, stambene zgrade ili sajtovi institucija.

Pročitajte još:

Stah od rata

Uz to, od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, takođe bivšu članicu Sovjetskog Saveza, Letonija strahuje od oružanog sukoba i na svojoj teritoriji.

„Neke porodice poput moje spremaju se za taj scenario. Žene i deca bi napuštali zemlju automobilima, a muškarci, od kojih su mnogi prošli neku vrstu obuke, ostajali bi da se bore“, rekao je izvor.

Za razliku od Ukrajine, Letonija je članica vojne NATO alijanse koju predvode Sjedinjene Američke Države, pa bi potencijalni napad na nju obavezao ostale članice da intervenišu.

U srcu Rige nalazi se zgrada koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila arhitektonski simbol Sovjetskog Saveza, a 1993. godine pretvorena u „Muzej okupacije“, finansirana donacijama i novcem od ulaznica. Prošlog meseca održana je izložba eksponata iz perioda dugog 51 godinu tokom kojeg je Letonija bila deo Sovjetskog Saveza od 1940-1941, zatim Nemačka od 1941. do 1944. i ponovo Sovjetskog Saveza od 1944. do 1991. godine, kada je stekla nezavisnost.

„Ostavio je ožiljak“, kaže 38-godišnji vodič Nikolajs dok grupi posetilaca pokazuje mapu na zidu i opis gulaga, radnih logora u Sibiru u koje su slati politički disidenti.

Nikolajeva baka je Letonka, a deda Rus.

Ulica ukrajinske nezavisnosti

Inače, građani Letonije su većinom Rusi, od kojih su mnogi potomci radnika koji su tamo emigrirali iz drugih delova Sovjetskog Saveza posle Drugog svetskog rata.

Neki od njih svakog maja, na dan pobede nad nacističkom Nemačkom, donose cveće na spomenik. Ruska ambasada u Rigi obično organizuje događaje tog dana. Ali zgradu ruske ambasade ovih dana danonoćno čuvaju tri policijska vozila.

Gradske vlasti su ulicu u kojoj se nalazi ambasada preimenovale u „Ulicu ukrajinske nezavisnosti“. Na zidu naspram zgrade naslikan je ruski predsednik Vladimir Putin sa glavom leša, dok su oko njega poređane ukrajinske zastave i pozivi na prekid rata.

Istovremeno, Letonija povećava izdatke na naoružanje.

„Već smo premašili dva odsto BDP-a za ovu namenu, a idemo ka 2,5 odsto“, rekao je letonski premijer Krišjanis Karinš i dodao da su sa ljudstvom, opremom i sposobnostima, na bezbednoj teritoriji.

Nikolajs nastavlja da izlaže eksponate u „Muzeju okupacije”, gde je poslednjih nedelja prolazilo oko 200 posetilaca dnevno.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO U napadu na Mikolajev poginuo ukrajinski industrijalac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare