Foto: Epa/Efe, Profimedia

U Njujojorku, tradicionalno "plavoj" američkoj saveznoj državi, koja četiri decenije nije glasala sa za republikanskog predsednika i nije stavila predstavnika republikanaca na mesto guvernera od 2002. godine, demokrate su ove godine potučene. Put republikanca Kevina Makartija do mesta u Predstavničkom domu vodi kroz Njujork, dok je ironija u činjenici da mu demokrate "pomažu" da utre sebi put.

Demokrate iz Predstavničkog doma su se nadale da će i ove godine „oteti“ tri mesta republikancima. Umesto toga, šef komiteta demokratske kongresne kampanje Šon Patrik Maloni iz Hadson doline, izgubio je reizbor, ojačavši priliku republikanaca da povrate većinu u Kongresu, piše Politiko.

Malonijev poraz nije bio anomalija: druga dva poslanička mesta u demokratskom domu na Long Ajlendu su se promenila. Guvernerka Keti Hočul je ostvarila pobedu nakon što je prikupila oko 50 miliona dolara i obezbedila nastupe Bila Klintona i predsednika SAD Džoa Bajdena tokom vikenda.

Foto: Steve Sands/NewYorkNewswire/Bauer-Griffin / Shutterstock Editorial / Profimedia izbori amerika

Do srede ujutru, krivica se uskovitlala dok su se demokrate u Njujorku suočile sa ishodima koji nisu bili u skladu sa njihovim najgorim strahovima, ali su olabavili stisak njihove političke moći na svim nivoima. Republikanci koji su se borili protiv očekivanja širom zemlje, imali su bolji učinak u jednoj od najplavljih država u zemlji (državi koja je tradicinalno naklonjena demokratama).

Ankete koje su dosledno pokazivale porast kriminala i opšti osećaj nereda – nadmašile su očekivanja birača u Njujorku, ali su se mnoge demokrate borile da artikulišu plan po tom pitanju.

Dok su republikanci udarali čekićem, oslikavajući Njujork kao haotičan pakao, demokrate su se borile oko samog priznanja teške situacije.

Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia izbori amerika

Političari levog centra insistirali su da republikanci, umereni demokratski gradonačelnik Erik Adams i mediji izazivaju strah umesto da se fokusiraju na ekonomsku nesigurnost.

Demokrate centra su odgovorile da njihovi progresivni kritičari nisu u kontaktu sa većinom glasača.

„Nismo adekvatno slali poruke o kriminalu“ rekao je povratnik Džeri Nadler u intervjuu u utorak uveče, sa pobedničke zabave Keti Hočul na Menhetnu.

Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Ističući svađu unutar stranke, što je kontrast uniformnosti među republikancima u Njujorku, levo orijentisane demokrate se nisu slagale sa Nadlerom.

„Panika zbog kriminala bila je ciničan trik desnog krila, baš kao i karavani migranata koje izmišljaju u svakom izbornom ciklusu“, rekao je progresivni strateg Gejb Tobias u intervjuu.

„Mislim da su demokrate koje su se upustile u tu smicalicu patile zbog toga. Oni koji su pobedili fokusirali su se na ekonomsku pravdu i prava na abortus“, rekao je on.

On je ukazao na pobedu Džona Fetermana nad Mehmetom Ozom u Pensilvaniji za američki Senat, kao dokaz uspešne priče kandidata koji se fokusirao na ekonomiju.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Ali u Njujorku, javna bezbednost je animirala birače obe partije. To je bilo pitanje koje je dovelo do pobede Adamsa u trci za gradonačelnika prošle godine.

Do srede popodne, Keti Hočul je prednjačila nad svojim protivnikom Lijem Zeldinom za 5,6 osto, to je najbliža razlika za pobedu u trci za guvernera Njujorka od 1994. godine. Republikanka Nikol Maljotakis je „pregazila“ svog demokratskog protivnika Maksa Rouza, a državna kongresna delegacija je predala tri demokratska mesta repubikancima, koji su kampanju fokusirali na borbu protiv kriminala.

Seme lošeg rezultata zasađeno je u februaru, kada su demokrate objavile plan promene za distrikt za koji se očekivalo da će najmanje tri mesta u Kongresu promeniti iz crvenog u plavo. Međutim, sada se dešava suprotno.

Problemi demokrata sa slanjem poruka o zločinima bili su očigledni na Long Ajlendu, gde su im prepublikanci uzeli dva mesta u Kongresu.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Republikanac Džordž Sants je pobedio u 3. kongresnom okrugu, koji je glasao za Bajdena 2020. godine. Džil Bajden je vodila kampanju za demokratskog kandidata Roberta Zimermana samo nekoliko dana ranije. Republikanac Entoni D’Espozito je pobedio demokratu Loru Gilen u 4. okrugu koji se proteže na južnu obalu okruga Nasau.

PROČITAJTE JOŠ:

„Znali smo da će Nasau i Salfok biti veliki problem. I ispostavilo se da je to veliki problem“, rekao je Majkl Malgru, šef uticajnog sindikata nastavnika u Njujorku.

„Mislim da birači govore: ‘Dok Njujork ne stane na noge, videće mnogo besa i frustracija, posebno u predgrađima’. To je valindo“, naveo je.

U južnom Bruklinu, oblasti koja je sve više postajala bojno polje, lista aktulenih državnih zakonodavaca bila je na putu da bude zbačena od strane pridošlica iz republikanske partije.

„Javna bezbednost je ovde bila problem, ali nije bilo kontanarativa“, rekao je državni senator Endru Gunardes, demokrata koji je pobedio u svom okrugu dok su kolege oko njega pale pred republikance.

Mark Molinaro, bivši direktor okruga Dačes, koji je proglašen za pobedika u predstavničkom domu Njujorka, ukazao je na naglasak republikanaca na kriminalu, koji je bio u vrhu mnogih anketa kao glavna briga među glasačima.

„Njujorčani žele vlast koja ih poštuje i štiti“, rekao je on u sredu.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar