Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Džon Boehner, republikanac priznaje da je Nensi Pelosi možda najmoćnija govornica u Predstavničkom domu u istoriji. Pelosi je Džodžu Bušu prižila glasove potrebne za sprečavanje depresije (duge recesije), dok su republikanci to pokušavali da spreče. Pomogla je i oko zakona Obamaker, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Pelosi je više puta ponizila Donalda Trampa. Već ove godine „nadživela“ je invaziju Trampovih pristalica na Kapitol i pomogla je da Bajdenov plan o koronavirusu prođe Kongres. Njena „gvozdena pesnica“ umotana je u „Guči rukavicu“ prema rečima Suzan Pejdž i Džona Bresnahana iz Politika.

Ova najnovija Pelosina biografija prati njenu putanju od Baltimora do Vašingtona. Geografski zaokružen, njen uspon nije bio ni naporan ni meteorski.

Pejdž donosi knjigu o Pelosi, štivo gde se mogu naći citati Pelosinih prijatelja i neprijatelja. Endi Kard, šef osoblja Džordža Buša i Njut Gingrič, osramoćeni govornik Predstavničkog doma, odaju počast kongresmenki iz San Franciska.

U tom duhu, Stiv Benon, Trampov pomilovani savetnik Bele kuće, uhvaćen je kako Pelosijevu naziva „atentatorom“. Mislio je to kao kompliment.

Pejdž je šef biroa u Vašingtonu za USA tudej. Pokrivala je sam mandata predsednika i moderirala je potpredsedničku debatu prošle jeseni. Takođ je napisala biografiju o Barbari Buš.

Knjiga „Gospođa govornik“ jasno stavlja do znanja da govorništvo nije bio posao koji je Pelosijeva želela čitav život, ali je definitivno uloga koju je želela i koju je savladala, prenosi Gardijan. Pelosijeva je preuzela klub za dečaka i pobedila je. Pitajte Steni Hojera, demokratu broj dva. Kako je sudbila odredila, oni su u mlađim danima radili u istoj kancelariji za istog šefa.

Katoličanstvo i Nju dil bili su osnovni i formativni. Tomas Dalesandro Junior, Pelosijev otac, služio je u Kongresu i kao gradonačelnik Baltimora, a poziciju je kasnije preuzeo njen brat. Pelosijeva je liberal, ali sa pažnjom ka praktičnom.

Pelosijeva je predsedavala kalifornijoskom demokratskom strankom i odborom za finansije Komiteta demokratske senatorske kampanje.

Njena specijalnost bila je unutrašnja igra. U proleće 1987. godine, na specijalnim izborima, Pelosi se obratila republikancima iz Zaliva. Oni su joj omogućili marginu pobede.

Kada je stigla do Kongresa, Pelosi je psotala rangirani demokrata u obaveštajnom odboru Doma i popela se da se pridruži rukovodstvu stranke. Pomogla su joj prikupljena sredstva i pažnja prema detaljima.

Pelosi je takođe uspostavila zajednički cilj ka neobičnim osumnjičenima. Pejdž beleži njeno prijateljstvo sa pokojnim Džonom Murtom, bivšim marincem i kongresmenom iz zapadne Pensilvanije – države Boga i oružja.

Murta joj je pružio municiju i zaštitu u protivljenju ratu u Iraku. Takođe je rukovodio njenom potrago za govorništvom. Nakon što je Murta izgubio od Hojera na unutarstranačkom takmičenju, najavio je penzionisanje.

Među njegovim beleškama koje je pronašla Pejdž o Pelosi je pisalo sledeće: „Liberalnija je od mene, ali ona ima sposobnost da to uradi i pružila je ogromnu uslugu našem Kongresu i zemlji“. Pisalo je i: „Sposobna je da dođe do praktičnog rešenja“.

Pelosin odnos sa Bušom je takođe bio ispunjen, ali je ipak razbila demokratske poteze da ga opozove zbog Iraka – potez koji je Tramp zapravo zagovarao. Bila je svedok impičmenta Bila Klintona i zaključila je da je oštre političke presude uglavnom najbolje prepustiti biračkom telu. Impičemnt nije bio politika kao i obično.

Tramp je bio drugačiji. Više od dve godine, Pelosi se odupirala naporima protiv impičmenta „vatrenim oružjem“ u svojoj stranci. Pristupila je kada je Trampov ukrajinski gambit postao javan. Zamrzao je vojnu pomoć susedu Rusije, pokušavajući da podstakne istragu protiv Džoa i Hantera Bajdena.

Tramp je napravio lično političkim i obrnuto. Pelosi je imala dugo pamćenje i držala se nezadovoljstva. Ali ovo je bilo drugačije.

Posle Bajdenove pobede na izborima, Pelosi je Tramp nazvala „psihopatsim ludakom“. Majka petoro dece i baka koja ima devetoro unučića, znala je ponešto o neposlušnoj deci.

Pelosi nije vidovita. Predviđala je pobedu Hilari Klinton 2016. godine, ali je demokratska partija trijumfovala četiri godine kasnije.

Umesto toga, Klintonova gleda Bajdenovu administraciju sa strane, Senat je podeljen 50-50, a Pelosvijev Predstavnički dom je smanjen na pregršt glasova.

Nekoliko sati nakon pobune u Kapitolu, izgredici su se umorili, izazovi su učinjeni, a izbori overeni.

„Onima koji su se trudili da nas odvrate od naše odgovornosti, poručujem da niste uspeli“, rekla je Pelosijeva.

I za kraj Gardijan zaključuje, da Bajden sedi za stolom gde se donose odluke, ali da je Pelosijeva ta koja maše čekićem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar