Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Dok se Aleksej Navaljni još uvek oporavljao na tajnoj lokaciji u Nemačkoj 2020. godine, uspeo je da prevari ruskog špijuna Konstantina Kudrjavceva i natera ga da otkrije kako je "jedna" opoziciona ličnost otrovana nervnim agensom Novičok.

Izveštaj je otkrio da je tim ruske bezbednosne službe (FSB) za toksine, sa od šest do 10 agenata, pratio Navaljnog duže od tri godine.

U to vreme, opozicioni lider se predstavljao kao visoki zvaničnik ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost koji ima zadatak da izvrši analizu operacije trovanja.

Njegov broj telefona je bio „maskiran“ i izgledao je kao broj sedišta FSB-a, a snimak poziva i razgovora Navaljnog i Kudrjavcevog je kasnije dostavljen Si-En-Enu i Belingketu.

Navaljni je telefonirao Kudrjavcevu i predstavio se kao nadređeni. Od njega je tražio da objasni na šta je nervni agens bio stavljen prilikom trovanja ruskog opozicionara. Tom prilikom Kudrjavcev je naseo na priču, a kako bi uverio „nadređenog“ da je dobro obavio zadatak, dao je detaljan izveštaj o svemu kao i da je  otrov zapravo stavljen na par Navaljnijevih gaća.

Međutim, agent nije znao da ne razgovara sa zvaničnikom u ruskom Savetu za nacionalnu bezbednost kako je mislio. Naprotiv, razgovarao je sa samim Navaljnim, koji je prethodno zamalo umro zbog trovanja u avgustu te godine.

Navaljni je dugo bio trn u oku predsednika Vladimira Putina, razotkrivajući korupciju na visokim mestima i vodeći kampanju protiv vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

Rusija je negirala umešanost u trovanje Naljvanija 2020.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar