Foto: EPA-EFE/ALAN PORRITT/MICK TSIKAS, Western Australia's Department of Health, Shutterstock

Dana 25. januara, kada je rudarska kompanija Rio Tinto izvestila da je jedna od njihovih radioaktivnih kapsula cezijum-137 nestala, vlasti zapadne Australije suočile su se sa naizgled nemogućim zadatkom.

Morali su da lociraju kapsulu veličine graška bilo gde duž rute od 1.400 km koja se proteže od rudnika Gudai-Dari na severu države do skladišta severno od centra grada Perta.

Vlasti su krenule u akciju, mobilišući specijalističke ekipe za pretragu da potraže kapsulu, a vatrogasci su među onima koji su zamoljeni da se sklone od svojih uobičajenih letnjih zadataka. Pozvani su stručnjaci iz cele zemlje: stručnjaci za nuklearne nauke, agencija za upravljanje vanrednim situacijama i službenici za zaštitu od zračenja, prenosi BBC.

Vlasti su verovale da je kapsula pala sa merača radijacije koji je transportovan iz rudnika Rio Tinto 12. januara u skladište u severoistočnom predgrađu Perta. Smatrali su da su vibracije tokom tranzita možda prouzrokovale da se zavrtnji olabave, što je omogućilo da kapsula propadne kroz rupe u kućištu i kamionu.

Kapsule cezijum-137 (Cs-137) se obično koriste u merilima radijacije u rudarstvu za merenje gustine određenih materijala. Ali ako dođete u kontakt sa jednim, to može izazvati teške opekotine i izložiti vas zračenju od 10 rendgenskih zraka na sat.

Foto:Government of Western Australia

Pre nego što su obavestili javnost o pretnji, 26. januara, vlasti su počele pretrese u Pertu i oko rudnika u Njumanu. Dana 27. januara izdato je hitno zdravstveno upozorenje da se javnost obavesti o opasnosti koju predstavlja radioaktivna kapsula. Zdravstvene vlasti su imale jednostavnu poruku svakome ko bi mogao naići na to: „Klonite se“.

„Emituje i beta i gama zrake, tako da ako ga imate blizu sebe, možete završiti sa oštećenjem kože, uključujući opekotine na koži“, upozorio je glavni zdravstveni službenik države Endi Robertson.

Vlasti su bile zabrinute da se možda zaglavio u gumi automobila u prolazu. Do 27. januara, grupe za pretragu su bile u punoj snazi u potrazi za malenom kapsulom. Ali oni to nisu tražili pogledom, već su koristili prenosive merače radijacije.

Merila su dizajnirana da detektuju radioaktivnost u radijusu od 20 m.

„Ne pokušavamo da pronađemo malu kapsulu vidom. Nadamo se da će nas oprema za zračenje dovesti do nje“, rekao je portparol policije sledećeg dana. Policija je usredsredila svoje napore na GPS rutu kojom je kamion prošao, kao i na lokacije u blizini gradskih i naseljenih područja Perta.

Policija je 28. januara dala prioritet jednoj lokaciji duž Velikog severnog autoputa nakon što je jedan član javnosti prijavio neobičnu aktivnost na Gajgerovom brojaču – uređaju koji se koristi za merenje radioaktivnosti. Ali ta pretraga nije otkrila kapsulu.

Foto: EPA-EFE/ALAN PORRIT

Sledećeg dana odobrena su dodatna sredstva tražena od savezne vlade Australije i oni koji su nadgledali potragu počeli su da planiraju sledeću fazu. Sa novom opremom u Zapadnoj Australiji i spremnom za upotrebu do 30. januara, potraga se pojačala.

Kontrolor incidenata u državnom odeljenju za hitne slučajeve, Deril Rej, opisao je nove alate koje je obezbedila vlada samo kao „specijalizovanu opremu za detekciju radijacije“.

Lokalni mediji su izvestili da su monitori portala za zračenje i spektrometar gama zraka među novim predmetima koje koriste ekipe za pretragu.Monitori portala za zračenje detektuju gama zračenje i obično se koriste na aerodromima za skeniranje pojedinaca kako bi se osiguralo da na sebi nemaju radioaktivne supstance. Gama spektrometri mere intenzitet zračenja.

Rej je rekao da bi nova oprema za detekciju mogla da se prikači na vozila kako bi se pretresi mogli vršiti iz vozila koja se kreću brzinom od oko 50 kilometara na čas.

„Biće potrebno otprilike pet dana da se pređe originalnom rutom, procenjenih 1400 km, sa ekipama koje putuju severno i južno duž Velikog severnog autoputa“, rekao je on. Ali do kraja 31. januara, kapsula je nastavila da izmiče ekipama za pretragu.

„Do sada je pretraženo više od 660 km – hvala svim agencijama na podršci“, saopštilo je Odeljenje za vatrogasne i hitne službe.

Dakle, sledećeg jutra, kada je vlada otkrila da je kapsula pronađena samo dva metra od autoputa u sredu u 11:13 po lokalnom vremenu, činilo se da je sve ali nemoguće postignuto. Vlasti su saopštile da su ekipe za pretragu „bukvalno pronašle iglu u plastu sena“.

„Možete samo da zamislite da je to prilično usamljen deo puta od Njumena do Perta“, rekao je komesar vatrogasne i hitne službe Daren Klem na konferenciji za novinare u sredu.

Foto: EPA-EFE/ALAN PORRITT

„Ne možete a da ne zamislite da je bilo elementa iznenađenja ljudi u kolima kada se oprema aktivirala“, naveo je.

Dok je oklevao da navede tačnu lokaciju na kojoj je pronađena radioaktivna kapsula, Klem je to opisao kao „najbolji mogući ishod“. Izveštaji lokalnih medija sugerišu da je pronađeno nekih 74 km od Njumena – dakle oko 200 km od lokacije rudnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema navodima vlasti, čini se da niko nije povređen, a izgleda da se nije pomerila sa mesta gde je pala.

Klem je rekao da su se dodatni resursi savezne vlade pokazali ključnim za pronalaženje kapsule.

On je rekao da je oprema za istraživanje korišćena od početka za otkrivanje radioaktivnosti – uparena sa specijalizovanom opremom koja je fizički locirala kapsulu – način na koji ju je pronašao automobil koji je prolazio brzinom od 70 km/h.

Provera serijskog koda na kapsuli potvrdila je da je ona prava. Vanredni profesor Najdžel Marks sa Univerziteta Kurtin u Zapadnoj Australiji pozdravio je ovo otkriće kao „pobedu nauke“.

Predsedavajući australijskog radiološkog saveta će sada tačno istražiti kako je kapsula uopšte zalutala.

Ishod izveštaja će odrediti da li će biti podignute optužbe protiv Rio Tinta.

Nakon što je kapsula pronađena, izvršni direktor Rio Tinta, Sajmon Trot, rekao je da će kompanija „u potpunosti sarađivati“ u istrazi.

On je dodao da će Rio Tinto platiti račun za pretragu ako vlada to zatraži.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar