Foto: Vlada Australije

Australijske vlasti u jutros su pronašle radioaktivnu kapsulu izgubljenu u divljini nakon gotovo nedelju dana potrage duž deonice auto-puta dugog 1400 km, rekao je zvaninčik hitne službe. Sada je objavljena i prva fotografija te kapsule koja je pronađena na tlu među kamenčićima.

Vojska je proverila kapsulu i ona će biti prebačena u sigurni objekat u Pertu, rekao je ministar za hitne službe Stiven Doson na konferenciji za novinare.

„Igla u plastu sena“

„Kada uzmete u obzir opseg istraživanja, locirati taj objekt bio je ogroman zadatak, a grupe za potragu doslovno su pronašle iglu u plastu sena“, rekao je Doson, prenosi Index.hr.

Radioaktivna kapsula bila je deo merača koji se koristi za merenje gustine gvožđa iz rudnika Gudai-Dari u udaljenoj australijskoj regiji Kimberli.

Foto: EPA-EFE/ALAN PORRITT/MICK TSIKAS, Western Australia’s Department of Health, Shutterstock

Rio Tinto je poverio prevoz specijaliziranom izvođaču i u ponedeljak se izvinio za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u poslednje dve nedelje. Ruda se odvozila u postrojenje u predgrađu Perta – udaljenost duža od dužine Velike Britanije.

Radnici ministarstva za hitne slučajeve Zapadne Australije, uprave za nacionalnu bezbednost, stručnjaci za radijaciju i drugi pretraživali su deonicu auto-puta u potrazi za malom kapsulom koja je izgubljena u transportu pre više od dve nedelje.

Zvaničnici su rekli da je kapsula očigledno pala s kamiona i sletela na ivicu puta, dodajući da je malo verovatno da će se to područje kontaminirati.

PROČITAJTE JOŠ:

Srebrna kapsula promera 6 mm i duga 8 mm sadrži cezij-137 koji emituje zračenje jednako primanju 10 rendgenskih zraka u sat vremena.

Ljudima je rečeno da ostanu najmanje pet metara udaljeni od kapsule ako je uoče jer bi izloženost mogla uzrokovati opekotine od zračenja ili radijacijsku bolest, premda se pretpostavlja da proći pokraj kapsule nosi relativno nizak rizik, sličan izlaganju rendgenskim zracima.

BONUS VIDEO: Rio Tinto ne miruje – tvrde ekološki aktivisti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare