Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je objavio snimak posete Zmijskom ostrvu koje je postalo simbol ukrajinskog otpora – kako rat ušao u 500. dan.

Na početku rata, ukrajinski vojnici koji su branili Zmijsko ostrvo slavno su prkosili naređenju ruskog ratnog broda da se predaju.

Ostrvo u Crnom moru je zauzela Rusija, ali ga je kasnije povratila Ukrajina.

Ukrajinski predsednik ga je u video-snimku nazvao „mesto pobede“ koje nikada neće biti ponovo osvojeno.

Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

U snimku bez datuma, objavljenom na Telegramu, Zelenski je to opisao kao dokaz da će Ukrajina vratiti svaki deo svoje teritorije koju je Rusija zauzela od početka rata 24. februara 2022.

„Želim da se zahvalim odavde, sa ovog mesta pobede, svakom našem vojniku za ovih 500 dana“, rekao je Zelenski na video snimku na kojem je prikazan kako čamcem stiže na ostrvo i ostavlja cveće na spomen obeležju.

Ukrajinski predsednik je kasnije najavio povratak kući pet bivših ratnih zarobljenika koje su Rusi zarobili tokom prošlogodišnje opsade čeličane Azovstal u Marijupolju.

Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Oni su bili u Turskoj od septembra 2022. nakon što su oslobođeni iz ruskog zatočeništva u okviru šire razmene zarobljenika.

Ruski vodeći brod Moskva doplovio je do Zmijskog ostrva nekoliko sati od početka rata i naredio ukrajinskim vojnicima na ostrvu da se predaju.

„Predlažem da odložite oružje i predate se da biste izbegli krvoproliće i nepotrebne žrtve. U suprotnom ćete biti bombardovani“, rekao je ruski oficir.

Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski odgovor i verbalna razmena postali su viralni jer je vojnik odgovorio rekavši ruskom ratnom brodu da „ide dođavola“ – iako na daleko grubljim jezikom.

Zmijsko ostrvo je zauzeto, a ukrajinski vojnici su zarobljeni – ali su kasnije razmenjeni za ruske zarobljenike.

Ukrajinske snage su ponovo zauzele ostrvo u junu prošle godine.

Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Zamenik šefa tima UN za praćenje ljudskih prava u Ukrajini Noel Kalhun rekao je da je 500. dan „još jedna sumorna prekretnica u ratu koji nastavlja da nanosi užasan danak ukrajinskim civilima“.

UN procenjuju da je više od 9.000 civila, uključujući oko 500 dece, ubijeno od početka rata, iako bi stvarni broj mogao biti mnogo veći.

PROČITAJTE JOŠ:

Zelenski je uputio svoje video obraćanje nakon što je veći deo nedelje proveo u poseti evropskim liderima, u okviru diplomatske turneje u cilju povećanja podrške nastojanjima Ukrajine da se pridruži NATO-u.

On je takođe pozdravio vest da će SAD isporučivati Ukrajini kasetne bombe – oružje koje je zabranjeno u više od 120 zemalja jer imaju evidenciju o ubijanju civila.

I Ukrajina i Rusija su koristile kasetnu municiju tokom celog rata, ali se odluka SAD pokazala kontroverznom.

Zelenski je najnoviji paket američkog oružja nazvao „blagovremenim, širokim i preko potrebnim“, tvitujući da će „obezbediti nove alate za deokupaciju naše zemlje“.

Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine za preuzimanje teritorije od ruskih okupacionih snaga počela je prošlog meseca – iako je Zelenski priznao da je napredak spor.

Napori su usredsređeni na istočni Donjeck i jugoistočni region Zaporožja u zemlji, dok je takođe bilo sporo napredovanje u gradu Bahmutu.

Rusija je u međuvremenu nastavila svoju kampanju raketnih i bespilotnih napada na Ukrajinu, pri čemu je najmanje osam ljudi ubijeno u gradu Limanu u istočnom Donjecku u subotu.

BONUS VIDEO: Herson je kao Černobil: Posledice koje je izazvalo izlivanje Dnjepra nakon rušenja brane Kahovka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare