Ilon Mask Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN

Američka kompanija je pomela druge kupce koji su prekinuli veze sa sve izolovanijim svemirskim sektorom Moskve. Evropska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore sa kompanijom Ilona Maska SpaceKs, koji bi mogli da dovedu do privremenog korišćenja njenih lansirnih rampi nakon što je sukob u Ukrajini blokirao zapadni pristup ruskim raketama Sojuz.

Privatni američki konkurent evropskom Arianespace-u pojavio se kao ključni kandidat uz Japan i Indiju da popuni privremenu prazninu koju je ostavila Rusija.

„Rekao bih da postoje dve i po opcije o kojima govorimo. Jedna je očigledno Space Iks. Druga opcija je Japan. Japan čeka inauguracioni let svoje rakete sledeće generacije. Jedna od opcija bi mogla da bude Indija“, rekao je generalni direktor ESA i Džozef Ašbaher.

Ašbaher je rekao da su razgovori ostali u fazi istraživanja i da će svako rezervno rešenje biti privremeno.

„Naravno, moramo da se uverimo da su prikladni. Nije kao skakanje u autobus“, rekao je on.

Na primer, interfejs između satelita i lansera mora biti adekvatan, a nosivost ne sme biti ugrožena nepoznatim tipovima lansirnih vibracija.

„Razmatramo tehničku kompatibilnost, ali još nismo tražili komercijalnu ponudu“, rekao je Ašbaher.

Space Iks nije odgovorio na zahtev za komentar.

Političke posledice ruske invazije na Ukrajinu već su pogodovale raketama Falkon 9 kompanije Space Iks. Američka kompanija je odbacila druge kupce koji su prekinuli veze sa sve izolovanijim svemirskim sektorom Moskve.

Satelitska internet kompanija OneVeb, rival Space Iks-ovom poduhvatu za satelitski internet Starlink, rezervisala je najmanje jedno lansiranje Falkona 9 u martu. Takođe je rezervisala lansiranje u Indiji.

U ponedeljak je američka kompanija Northrop Grumman rezervisala tri misije Falkon 9 za transport NASA tereta do Međunarodne svemirske stanice dok dizajnira novu verziju svoje rakete Antares, čije je motore ruske proizvodnje Moskva povukla kao odgovor na sankcije.

Poziv za buđenje

Evropa je do sada zavisila od italijanske Vega za mala opterećenja, ruskog Sojuza za srednje i Ariane 5 za teške misije. Njegova sledeća generacija Vega C debitovala je prošlog meseca, a lansiranje njene nove rakete Ariane 6 je odloženo do sledeće godine.

Ašbaher je rekao da će Arijana 6 biti preciznije poznata u oktobru. Tek tada bi ESA finalizirala rezervni plan, koji bi u novembru bio predstavljen ministrima 22 zemlje članice agencije.

On smatra da je sukob u Ukrajini pokazao da desetogodišnja strategija saradnje Evrope sa Rusijom u snabdevanju gasom i drugim oblastima, uključujući svemir, više ne funkcioniše.

„Ovo je bio poziv na buđenje, da smo previše zavisni od Rusije. Moramo se nadati da će donosioci odluka to razumeti koliko i ja, da moramo zaista ojačati našu evropsku sposobnost i nezavisnost“, rekao je on.

Međutim, on je umanjio perspektivu da Rusija ispuni svoje obećanje o povlačenju sa Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Novoimenovani ruski šef svemira Jurij Borisov rekao je prošlog meseca na televizijskom sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom da će se Rusija povući sa ISS „posle 2024. godine“.

Ali Borisov je kasnije pojasnio da se planovi Rusije nisu promenili, a zapadni zvaničnici su rekli da ruska svemirska agencija nije saopštila nikakve nove planove za povlačenje.

„Realnost je da se operativni rad na svemirskoj stanici nastavlja, rekao bih skoro nominalno. Zavisni smo jedni od drugih, sviđalo nam se to ili ne, ali nemamo izbora“, rekao je Ašbaher.

Bonus video: Rusija lansirala svemirsku raketu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare