Foto: Dušan Cicmil/Vujesti.me

Crnogorska vlada će ispitati čija je odgovornost to što most na potoku Širalija nije bio zatvoren za saobraćaj u nedelju 20. novembra, uprkos tome što je usled nevremena deo puta bio neprohodan, a taj prelaz duboko pod vodom. Upravo na tom mostu je auto sleteo u potok, a život je izgubilo troje ljudi - Aleksandra Koruga i njeni sinovi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod čijim patronatom je i Direktorat za zaštitu i spašavanje, nisu odgovorili da li će i oni tražiti da se utvrdi ko je kriv što kritične tačke, poput malog mosta preko potoka u Rogamima, nisu bile adekvatno obezbeđene uprkos upozorenju nadležnih.

Pozivajući se na informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Direktorata su 18. novembra saopštili da se “u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”, zbog čega su sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja pozvali da podignu nivo operativne spremnosti.

Foto: Mediabiro

”Kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji”, naveli su tada.

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj.

Tog jutra, nešto posle pet sati, bujica je u vodu odnela automobil za čijim upravljačem je bio muškarac koji je isplivao i spasio se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga.

Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi Nemanja (19) i tri godine mlađi M. K. nisu uspeli da se spasu iz nabujalog potoka u koji je bujica odnela automobil u kom su bili.

Foto: Regionalni ronilački centar

Četrdesettrogodišnjakinja je ispala iz automobila, ali se utopila. Njeno telo iz vode je izvučeno odmah nakon nesreće, a beživotna tela njenih sinova ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele izvukli su nešto kasnije iz automobila koji je bio pod vodom.

POGLEDAJTE JOŠ:

”To je katastrofa koliko je vode palo za 24 sata. Prošao samo oko 4 sata preko mosta, dva sata kasnije voda je bila metar iznad ograde. Okrenuo sam se i vratio kući preko Zlatice. Kasnije sam čuo da su naše komšije stradale. To je užas. Ne znam je li bila slaba vidljivost zbog kiše”, kazao je meštanin iz Rogama juče.

Janko, kako se i predstavio, rekao je da problem sa tom crnom tačkom traje godinama, ali da ga niko ne rešava.

”Imamo i mesnu zajednicu, ali se problemi ne rešavaju. Ovo je haos što su nam napravili. Sređivali su i proširivali put ka Pričelju, a nas su ostavili da se samo žalimo”, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar