Foto: Nadzorne kamere

Snimak nadzornih kamera na kojem se vidi kako bugarska policija šutira i udara uhapšene demonstrante vezane lisicama izazvao je novu buru u Bugarskoj. Prizor koji je zabeležen zapravo se dogodio prošle godine tokom protesta protiv tadašnjeg premijera Bojka Borisova. Iako su o ovom slučaju vođene različite istrage, nikada nije pronađen nijedan dokaz o policijskoj brutalnosti. Borisovi protivnici sada tvrde da li je reč o zataškavanju.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošlog jula hiljade Bugara izašlo je na ulice tražeći ostavku premijera Bojka Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa. Međutim, tek godinu dana kasnije parlamentarci iz te zenmlje imali su prilike da vide šta se dogodilo tog 10. jula 2020. godine i kako su policajci vukli demonstrante ispod svodova zgrade vlade gde su ih udarali i potom ubacili u policijski kombi.

Bojko Raškov, ministar unutrašnjih poslova u privremenoj vladi koja je preuzela dužnost u maju, rekao je poslanicima na sednici održanoj povodom ovog slučaja da je snimak zatražila jedinica policije iz Sofije koja je istraživala ponašanje svojih zaposlenih. Kasnije su tužioci zatvorili slučaj zbog nedostatka dokaza, rekao je Raškov i dodao da neki od policajaca koji su učestvovali u premlaćivanju nisu identifikovani ni godinu dana nakon incidenta.

„To se sve znalo. Trebalo bi da pitate tadašnjeg ministra da li je ovaj snimak skriven ili ne“, rekao je Raškov.

 

Prošlog leta, i Mladen Marinov i Hristo Terziski bili su ministri unutrašnjih poslova u kabinetu Bojka Borisova.

Sada su obojica članovi parlamenta i članovi njegove stranke desnog centra GERB. Nijedan od njih dvojice nije govorio u parlamentarnoj debati na ovu temu održanoj pre nekoliko dana, ali je Marinov razgovarao sa novinarima i izvinio se žrtvama policijskog nasilja. Ipak, tvrdi da nijedan video snimak nije prikriven. Ranije, Marinov je tvrdio da je tokom protesta bio svedok samo premlaćivanja policajaca, ali ne i demonstranata.

Raškov je dodao da je istraga do sada bila površna i da nije uzela u obzir sve postojeće dokaze.

„Ovo dovodi u sumnju objektivnost u pogledu vrste i težine kazni“, rekao je on, osvrnuši se na činjenicu da su do sada neki policajci bili sankcionisani samo pismenim upozorenjem.

Foto: EPA-EFE/Borislav Troshev

Snimak je izašao u javnost u vreme kada Bugarska još nije dobila vladu ni nakon ponovoljnih izbora. Sva je prlika da se to neće skoro dogoditi i da su novi, treći po redu izbori na pomolu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)